Прес-центр2 грудня 2019, 11:12

Новорічна ялинка – 2019

   В Україні розпочинається передноворічна кампанія з реалізації святкових ялинок. Разом з піднесеним святковим настроєм постає актуальним питання охорони хвойних лісових насаджень від незаконних рубок.

   З цією метою Новоайдарською райдержадміністрацією видане розпорядження від 21 листопада 2019 року № 1581 «Про посилення охорони хвойних насаджень у передноворічний період 2019 року на території Новоайдарського району», яким передбачений комплекс заходів щодо організації продажу молодняка ялинок та попередження самовільних рубок у передноворічний період. Зокрема, міському, селищному та сільським головам рекомендовано до 01 грудня 2019 року визначити місця для реалізації новорічних ялинок у населених пунктах та на ділянках за їх межами за наявності належно оформлених лісового або лісорубного квитків, а відділу поліції ГУ Національної поліції України спільно з ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство» - здійснити перевірки щодо охорони хвойних насаджень, законності перевезення та торгівлі новорічними ялинками. У разі виявлення порушень винні особи будуть притягатись до відповідальності в установленому чинним законодавством порядку.

   ДП «Новоайдарське лісомисливське господарство»  нагадує, що самостійна заготівля дерев без дозвільних документів заборонена. Придбати новорічні ялинки можна в лісництвах, де бажаючі зможуть самостійно вибрати собі новорічне дерево з числа зростаючих, що підлягають вирубці. Коштувати новорічні дерева в лісництвах будуть менше, ніж на торгових точках. Контактні телефони та адреси   лісництв можна знайти на сайті  підприємства (за посиланням в інтернеті  http://www.nl.luglis.gov.ua ).

   Також нагадуємо, що ст.65 адміністративного кодексу України за незаконну рубку ялинок передбачений адміністративний штраф у розмірі від 30 до 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (510 – 1020 грн.) і на посадових осіб – від 150 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (2550 - 5100 грн.).  Порушнику, крім адміністративного штрафу, належить відшкодувати шкоду, заподіяну лісовому фонду за кожне зрубане дерево в розмірі від 498 до 2255 грн. з конфіскацією заготовлених новорічних ялин.

   Ціни на новорічні ялинки на майданчиках державного підприємства лісомисливського господарства встановлені такі: ялинка висотою до 2 м – 96 грн., від 2 до 3 м – 102 грн., більше 3 м – 231 грн. На кожній ялинці має бути чіп зі штрих-кодом, який дає можливість отримати інформацію про місце вирощування та реалізації ялинок. Цього року планується продати 3600 ялинок по всім лісництвам району.

   Ялинки, що будуть реалізовуватись лісомисливським господарством, вирощені на спеціальних ялинкових плантаціях або вирубуються для прорідження молодих насаджень і передбачені для спилювання у передноворічний період, тобто шкоди лісовому фонду таким чином не завдається.

   Новорічна ялинка має створити для вас святковий настрій і подарувати приємні клопоти, пов’язані з її прикрашанням, а не проблеми зі штрафами!

           

Сектор з питань інфраструктури  РДА