Прес-центр15 березня 2018, 14:03

Про реформування дорожньої галузі

З 1 січня 2018 року вступили в дію Закони України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі» від 17.11.2016 № 1763-VIII та «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі» від 17.11.2016 №1762-VIII, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування» від 17.11.2016 № 1764-VIII, відповідно до якого, 122 667  км доріг перейшли в зону відповідальності органів місцевої влади, а 46 985  км залишилися у підпорядкуванні Державного агентства автомобільних доріг України.

У Луганській області також відбулось реформування дорожньої галузі. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 30.01.2018 року № 74 автомобільні дороги загального користування місцевого значення області прийняті до сфери управління облдержадміністрації. Для цього з 02.02.2018 року було створене Управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської облдержадміністрації (далі – Управління), яке підпорядковується безпосередньо голові облдержадміністрації.

Основні завдання Управління наступні:

організація проведення заходів щодо будівництва, реконструкції, ремонту та утриманню автодоріг;
забезпечення належного маршрутного орієнтування користувачів мережі автодоріг;
забезпечення сталого функціонування автодоріг, фінансування та розвитку їх мережі;
здійснення контролю за станом автодоріг, виявлення аварійно-небезпечних місць (ділянок) та місць концентрації дорожньо-транспортних пригод і вжиття заходів щодо їх ліквідації.

Окремим розпорядженням голови Луганської облдержадміністрації  від 01.11.2017 року № 803 прийнято автомобільні дороги загального користування місцевого значення в існуючому стані зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг України до сфери управління обласної державної адміністрації. З повним переліком автодоріг загального користування місцевого значення Луганської області можна ознайомитися на сайті Луганської ОДА за посиланням в інтернеті http://loga.gov.ua/oda/documents/official/pro_priynyattya_avtomobilnih_d... .

Стосовно передачі автодоріг Новоайдарського району ситуація наступна. На балансі Служби автодоріг у Луганській області залишились 2 дороги державного значення – Н-21 «Старобільськ – Луганськ» та Т-13-06 «Сєвєродонецьк – Новоайдар». Всі інші обласні та районні дороги з маркуванням «О» і «С» тепер знаходяться на балансі Управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської облдерж-адміністрації згідно переліку, що вказаний вище. Кожен з балансоутримувачів доріг повинен укладати договори з дорожніми організаціями на їх обслуговування і належне утримування. В нашому районі одна така організація – філія «Новоайдарський райавтодор» ДП «Луганський облавтодор».

Також повідомляємо, що на територіях місцевих рад проходять дороги комунальної власності, які знаходяться на балансі цих рад і повинні ними утримуватись в належному технічному стані. Для розчистки доріг від снігу органи місцевого самоврядування повинні укласти договори з підприємствами або фізичними особами та передбачити відповідні кошти на оплату цих робіт в бюджетах рад.

Враховуючи викладене, можна сказати, що у кожної дороги є свій господар, але, на жаль, дороги не утримуються господарями в належному стані, бо кожен намагається перекласти свою зону відповідальності на іншого.

Не зважаючи на те, що до повноважень районної державної адміністрації не належать роботи по утриманню доріг району, нами вживалися всі заходи щодо допомоги людям, які потрапили в скрутну ситуацію, опинившись в сніговому полоні в місті Щастя, селищі Побєда, селах Степний Яр, Попасне, Трьохізбенка. До роботи долучилися органи місцевого самоврядування, працівники ДСНС, військові з важкою технікою, сільгосппідприємства і, навіть, райавтодори інших районів допомагали технікою – ніхто не залишався осторонь в боротьбі зі сніговими заметами. То ж висловлюємо вдячність всім, хто має добре серце і не байдужий до чужої біди.