Прес-центр20 грудня 2021, 10:12

Про рутинні щеплення

Рівень охоплення щепленнями від гепатиту В в Україні становить 65,5%
Діагноз гепатит — уже давно не вирок і українська система охорони здоров’я має великий досвід боротьби з ним. Пацієнти отримують сучасні ліки від гепатиту В і С повністю безоплатно. Такі медикаменти закуповує держава.
За оціночними даними, в Україні 3,6% населення має вірусний гепатит С, це — приблизно 1 млн 517 тис. осіб. Більшість не знає про свій в хронічну (для немовлят цей показник становить 90%). Інфікувати дидіагноз і не отримує лікування. За даними Центру громадського здоров'я, з таким діагнозом зареєстровані 82 654 людини.
З вірусним гепатитом В живе 1,35% населення, це приблизно — 559 341 особа. Проте офіційно діагноз зареєстрований лише у 18 433 людей. Значна частина пацієнтів не отримує лікування через незнання свого гепатит-статусу.
Гепатит С можна вилікувати. Вакцини від нього не існує. Вірусний гепатит В вимагає пожиттєвого лікування, але його можна попередити завдяки вакцинації, повний цикл якої складається з трьох щеплень (першу дозу немовлята отримують ще в пологовому будинку).
Що молодший вік інфікування вірусом гепатиту В, то більша ймовірність переходу гострої форми захворювання тину може людина, яка взагалі не знає про свою хворобу, тому дуже важливо робити щеплення вчасно.
З 2002 року вакцина від гепатиту В внесена до Національного календаря профілактичних щеплень і є обов’язковою для дітей. Її роблять безкоштовно. Ця вакцина рекомендована і для дорослих, її можна зробити власним коштом.
Попри доступність вакцини, три щеплення від гепатиту В в Україні отримали лише 65,5% дітей у віці до року (станом на 1 листопада 2021 року).
За матеріалами МОЗ України