Прес-центр13 грудня 2019, 09:12

СБУ блокувала незаконне ввезення та збут контрафактних підакцизних товарів із так званої «ЛНР»

   Служба безпеки України припинила канал незаконного переміщення та збуту в Україні фальсифікованої алкогольної та тютюнової продукції з тимчасово непідконтрольної території Луганщини.

   Оперативники спецслужби встановили, що кілька місцевих жителів, які мешкають по обидві сторони від лінії розмежування, нелегально ввозили з так званої «ЛНР» контрафактний алкоголь та цигарки, у зворотному напрямі – споживчі товари. У схемі було задіяно близько 50 вантажників, кожен із яких щодня переправляв товар за допомогою спеціальних промислових візків місткістю до кубометра.

   Накопичували фальсифікат на підконтрольній частині Луганщини у кількох складах поряд із КПВВ «Станиця Луганська». Контрафактні сигарети, які імітують відомі бренди, вироблено на тимчасово окупованій бойовиками території. За даними правоохоронців, зловмисники планували налагодити їх збут у роздріб та гуртовими партіями на контрольованій Україною частині області. Алкогольний  сурогат також виготовлено на «виробничих потужностях» так званої «ЛНР». Частина готівки від продажу підробок мала надходити бойовикам терористичних угруповань.

   У межах раніше відкритого кримінального провадження за ч. 1 ст. 258-з (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України правоохоронці провели шість обшуків за місцями зберігання контрафакту. У приміщеннях виявлено контрафактні цигарки, ємності із алкосурогатом, споживчі товари, а також чорну бухгалтерію зловмисників. Загальна вартість товарів сягає 4 мільйонів гривень.

   Наразі триває досудове розслідування. Встановлюються особи, причетні до нелегального переміщення підробок через лінію розмежування.

   Заходи із припинення незаконної діяльності проводилися у взаємодії з Державною фіскальною службою України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

   Пресцентр СБ України