Прес-центр20 вересня 2019, 08:09

Щодо змін у чинному законодавстві при наданні пільг

   Управління соціального захисту населення Новоайдарської райдержадміністрації інформує щодо змін у чинному законодавстві з питань надання пільг.

   На виконання вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 17.04.2019   № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (далі – Постанова).

   Вказаною Постановою затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі (далі – Порядок), який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року, а також внесено зміни до деяких постанов Кабінету Міністрів України.

   Порядком визначено механізм надання пільг у грошовій формі, операційні дії щодо виплати пільг у грошовій безготівковій формі та у готівковій формі, окреслено перелік пільг, оплата яких здійснюватиметься у грошовій формі.

   Зокрема, Порядком встановлено, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та інформації отриманої від управителів, виконавців комунальних послуг, ОСББ (ЖКБ), щомісяця розраховуватимуть суму пільг виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів, зазначених у пункті 3 Порядку, та визначені статтею 51 Бюджетного кодексу України, та з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування.

   Відповідно пункту 7 Порядку виплата розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ «Ощадбанк» договору.

   За заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата здійснюється у грошовій готівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону.

   Пільговики, яким надається пільга у грошовій формі, зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перехованої управителям, об’єднанням, виконавцям комунальних послуг або виплаченої таким пільговикам готівкою.

   У разі отримання від управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг інформації про наявність простроченої понад місяць заборгованості з оплати послуг, сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 340 грн.), у пільговиків, які отримують пільгу у готівковій формі, виплата пільги з наступного опалювального (неопалювального) сезону здійснюється у грошовій безготівковій формі.

   Відповідно до пункту 9 Порядку АТ «Ощадбанк» здійснює переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між АТ «Ощадбанк» (його установами) та управителями, об’єднаннями, виконавцями комунальних послуг.

   З метою своєчасного і в повному обсязі запровадження механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг громадянам, а також автоматичного розрахунку пільг на оплату житлово-комунальних послуг та уникнення розбіжностей персональних даних, пільговикам необхідно надати інформацію щодо особистих номерів мобільних телефонів через уповноважених осіб селищної/сільських рад та ВЦА, або безпосередньо звернутися до УСЗН про надання відповідної інформації (кабінети № 9, №10). Також, у разі зміни адреси місця реєстрації (проживання), зміни складу сім’ї пільговика, щодо осіб на яких поширюється пільги (одруження/ розлучення/ народження дитини/ інше), зміни паспортних даних просимо повідомляти це управління соціального захисту.