Прес-центр8 грудня 2021, 13:12

Станично – Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Луганській області інформує

Вимоги безпеки при роботі з медичним киснем
Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу керівників та посадових осіб закладів охорони здоров’я на вимоги безпеки під час експлуатації, зберігання, транспортування кисневих балонів, установок, кисневих трубопроводів (далі - експлуатація кисневих балонів), що працють під тиском у закладах охорони здоров’я під час лікування випадків гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
Посудини, що працюють під тиском — герметично закриті резервуари, які призначені для зберігання та перевезення стиснених, зріджених і розчинених газів та рідин. Посудини, що працюють під тиском, належать до об’єктів з підвищеною небезпекою.
Основними нормативно-правовими актами з охорони праці, які регламентують вимоги безпеки під час експлуатації кисневих балонів є: Вимоги безпеки та захисту здоров’я під час використання виробничого обладнання працівниками, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 28.12.2017 № 2072 (НПАОП 0.00 - 7.14-17); Правила охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 05.03.2018 № 333 (НПАОП 0.00-1.81-18); Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями, затверджені наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.12.2013 № 966 (НПАОП 0.00 - 1.71-13) та інші нормативно-правові акти з охорони праці.
Працівники, які здійснюють експлуатацію кисневих балонів, мають пройти спеціальне навчання, інструктажі з питань охорони праці та перевірку знань відповідно до вимог «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15. Забороняється допускати до роботи працівників, які не пройшли навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
Під час роботи з киснем можуть виникати такі небезпечні ситуації:
• загоряння обладнання, трубопроводів і арматури, що задіяні в роботі з киснем і повітрям з підвищеним вмістом кисню;
• загоряння одягу і волосся обслуговуючого персоналу, який перебуває у приміщенні з підвищеним вмістом кисню;
• вибух вуглеводнів та інших вибухонебезпечних домішок у разі перевищення їх вмісту в зрідженому кисні;
• вибух вуглеводів та інших вибухонебезпечних сумішей при перевищенні їх норм у складі рідкого кисню;
• вибух при просоченні рідким киснем пористих органічних матеріалів (асфальт, пінопласт, дерево тощо);
• спалах конструкційних і ущільнюючих неметалевих матеріалів (фібра, капрон, полікарбонат, гума на основі натурального каучуку тощо) у кисні високого тиску у разі виникненні джерела загоряння;
• падіння балонів, які не прикріплені до стіни або стійки за допомогою хомутів або ланцюжків.
Заклад охорони здоров’я (далі — підприємство), що експлуатує, зберігає, транспортує кисневі балони (блоки балонів) чи кисневі трубопроводи, повинен розробити відповідні інструкції з охорони праці з урахуванням конкретних умов безпеки їх експлуатації, що діють у межах підприємства.
Кисневі балони необхідно експлуатувати і утримувати у справному стані з додержанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, експлуатаційно-технічної документації заводів-виробників та актів з охорони праці, що діютьу межах підприємства.
Керівник підприємства наказом призначає відповідальних працівників:
• за справний стан і безпечну експлуатацію кисневих трубопроводів, посудин, що працюють під тиском, та балонів;
• за транспортування, здачу під наповнення і отримання наповнених кисневих балонів (експедитор).
Вимоги безпеки до кисневих балонів
1. Балони з киснем, які встановлюються в приміщеннях, повинні знаходитися на відстані не менше 1 м від радіаторів опалення та інших опалювальних приладів та не менше ніж на 5 м від джерел тепла з відкритим вогнем.
2. Встановлені в приміщенні кисневі балони мають бути закріплені на стіни або стійці за допомогою хомутів або ланцюжків.
3. Заповнені кисневі балони з насадженими на них башмаками мають зберігатися у вертикальному положенні.
4. На кожному балоні з киснем повинно бути вибите тавро, дата проведеного і наступного технічних оглядів.
5. Транспортування та зберігання кисневих балонів повинно здійснюватися з накрученими запобіжними ковпаками.
6. Під час розвантажування кисневих балонів знімати їх з автомашини необхідно ковпаками догори.
7. Під час експлуатації, навантажування, розвантажування, транспортування та зберігання балонів необхідно вживати заходів, що запобігають падінню, пошкодженню та забрудненню балонів.
8. Під час експлуатації балонів з киснем, необхідно стежити за тим, щоб на балони не потрапляли мастило або жир для унеможливлення спалаху та вибуху.
9. Балони з киснем повинні використовуватись тільки за наявності на них редуктора. Забороняється користуватись редуктором без манометра.
10. Перед початком використання кисневого балону необхідно оглянути ущільнювальні прокладки в накидній гайці та замінити їх на нові у разі виявлення несправності.
11. При загорянні кисневого обладнання потрібно перекрити подачу до нього кисню, за необхідності вивести обслуговуючий персонал до безпечної зони. Для гасіння кисневого обладнання використовують засоби пожежогасіння, що не горять у кисні (вода, піна тощо).
Вимоги безпеки до трубопроводів з киснем
1. Постійно стежити за тим, щоб не було витоків кисню в процесі експлуатації систем, особливо в місцях з’єднань, установки арматури.
2. Контроль витоків проводити тільки методом намащування мильним розчином.
3. Перед початком роботи переконатися в достатній кількості кисню на проведення запланованих заходів.
4. Кисень подавити в систему тільки після включення відповідного устатковання, вентиляції і освітлення.
5. Підтримувати тиск у системі не вище визначеної норми.
6. Припинити подачу кисню після закінчення роботи системи.
7. Заправку кисневих подушок слід здійснювати у відокремленому приміщенні. Заправлені подушки повинні зберігатися на стелажах, встановлених не ближче 1 м від опалювальних приладів.
Оперативний контроль стану трубопроводів кисню проводиться не рідше одного разу на місяць. Виявлені під час проведення оперативного контролю несправності і дефекти, а також терміни і методи їх усунення, повинні заноситись до журналу експлуатації трубопроводів кисню за підписом працівників, які виявили і усунули їх, та відповідальних за справний стан і безпечну експлуатацію цього трубопроводу.
Подача кисню повинна проводитися після перевірки на знежирення деталей і вузлів, а також випробування систем подачі кисню із складанням відповідних актів. Знежирення трубопроводів проводиться у випадках забруднення їх внутрішньої поверхні, але не рідше одного разу на рік. На кожному підприємстві має бути розроблена і затверджена керівником інструкція із безпечного проведення робіт із знежирення кисневих трубопроводів, в якій мають бути вказані роботи, що виконуються за нарядом-допуском.
Під час роботи з киснем забороняється:
• отримувати та використовувати балони без помітного спеціального блакитного забарвлення і напису чорною фарбою «КИСЕНЬ МЕДИЧНИЙ», а також використовувати трубопроводи кисню без блакитного забарвлення по всій його довжині;
• визначати місця витоків за допомогою вогню або тліючих предметів;
• наповнювати киснем балони із залишковим тиском нижче 0,05 МПа (0,5 кг/см2);
• проводити будь-які роботи у приміщенні з підвищеною у повітрі складової часткою кисню більше 23%;
• використовувати забруднене (замаслене) ганчір’я та застосовувати інструмент, що викликає іскріння під час удару;
• здійснювати подачу кисню за допомогою гумових трубок та по трубопроводах, що мають нещільні з’єднання;
• розміщувати балони у місцях зберігання паливно-мастильних матеріалів або матеріалів на основі жирів будь-якого іншого походження, у місцях, освітлених прямими сонячними променями (у випадку появ маслянистих плям необхідно негайно їх засипати піском);
• палити та використовувати відкритий вогонь в приміщеннях для зберігання і експлуатації балонів.
Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області звертає увагу керівників та посадових осіб закладів охорони здоров’я на необхідність дотримання вимог безпеки під час роботи з медичним киснем задля збереження життя і здоров’я працівників.