Прес-центр16 листопада 2021, 14:11

У 2021 році прогресивна спільнота відзначає 80-річчя з дня народження Богдана Сильвестровича Ступки (27.08.1941– 22.07.2012 рр.).

Богдана Сильвестровича ще за життя називали «актором №1», його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й за кордоном. Понад пів століття ім’я Б.С. Ступки було знаковим для української національної культури. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

«Дай працювать, працювать, працювати, В праці сконать!» — цю франківську фразу з вірша «Земле, моя всеплодющая мати...» часто любив цитував Ступка. Справді, ним багато зроблено (понад сотню кінообразів — у кіно і 50 — на сцені!) Мав величезний успіх, славу, світове визнання.

Нагадаємо, після тріумфальних гастролей франківців по США, показу вистави «Тев’є-Тевель» онука Шолом-Алейхема, американська письменниця Белл Кауфман сказала, що вона бачила різних акторів, та «Богдан Ступка — найкращий Тев’є-молочник світу!» — але залишилися й нездійснені мрії — отримати «Оскар». Не встиг, а шанси були: тяжка хвороба висмоктала сили і 9 років тому митець пішов у засвіти...

Втім, пам’ять про митця живе: по радіо й досі лунає його голос оксамитового тембру у записах вистав, стрічки з його участю, якщо демонструють по ТБ, то це 100% гарантія аншлагів. У вересні його рідний Національний театр імені І. Франка, де він створив свої знакові ролі і був впродовж 2001—2012 рр. художнім керівником відкриє 100-й сезон і першою прем’єрою, яку колеги присвятять митцю стане вистава «Тев’є-Тевель» (оновлену версію легендарної постановки зробив режисер Дмитро Чирипюк — про це «День» писав у №136, 1 серпня 2019 р.).