Прес-центр29 жовтня 2019, 13:10

У районній бібліотеці експонується книжкова виставка-спогад «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна»

   28 жовтня щорічно відзначається день визволення України від фашистських загарбників. Це святковий день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України. У районній бібліотеці експонується книжкова виставка-спогад «Подвиг безсмертний – пам’ять нетлінна». Увазі читачів пропонується коротка історична довідка про події 1944 року, про Другу світову війну, інформація про українців, новоайдарців, які стояли до останнього на передовій і за лінією фронту, для кого шлях на війні завершився під скромними обелісками і кому судилося повернутися живими.

   Наші співвітчизники приймали участь в боях майже на всіх фронтах. В добірках районної бібліотеки зберігаються біографічні відомості про Героїв Радянського союзу Говорунова М. М., Шопіна О. С., Шевченко П. Г.

   Багато біографічного матеріалу та матеріалу про військові подвиги наших співвітчизників містяться в добірках зі статей місцевої газети «Красное Знамя» (з 1992 року «Вісник Новоайдарщини»). Так, у №24 від 20.03.2010 року розміщена стаття В. Мартинова «Во имя жизни на земле» про кавалера трьох орденів Слави з с. Капітаново Гетьмана М. А. Стаття А. Нагорної «Трижды ранен, дважды контужен…» розповість про військовий шлях Івана Яковича Ларіна з с. Гречишкіно.

   Не залишались осторонь і жінки Новоайдарщини. На фронтах та в тилу вони робили свій внесок у перемогу. До самої Праги дійшла санітарка з с. Гречишкіно Гречишкіна Г. Є., Самойлова Г. Ф., рядова першого Українського фронту отримала нагороду «За боевые заслуги».

   Розповідають добірки і про тих земляків, які не повернулись додому. Серед них стаття Минякова Р. «Не надо, не надо, не надо» про Бондаря М. І. з села Колядовка, який загинув 18 грудня при визволенні Білорусії.

   Відновлювалось мирне життя. В добірках районної бібліотеки є зібрання статей з місцевої газети «Перемога» 1943-1944 років, на яких відображається життя району. Як цікаво прочитати дошку пошани зі збору урожаю. Знайомі прізвища Ефремова, Антонова, Трунякови, Тиханови, Логвінови та ін. Відновлювалось культурне життя. Так, наприклад, в газеті від жовтня 1943 року знаходимо статтю Лобас М. «Народна творчість», в якій читаємо «10 жовтня в районному будинку відбулася перша після звільнення району олімпіада художньої самодіяльності…».

   В цьому короткому огляді немає можливості охопити весь фактичний матеріал, що роками збирався в районній бібліотеці. Тож запрошуємо всіх відвідати виставку. Матеріали виставки будуть цікаві як дітям, так і дорослим.