Прес-центр21 cічня 2019, 17:01

В Новоайдарському районі відзначили свято Водохреща

   19 січня православний світ святкує Велике свято – Хрещення Господнє.  В цей день душі людські очищуються і зміцнюється віра в добро. Вода в усіх річках, джерелах і струмках має цілющу силу і протягом року дає людям здоров’я та енергію, а також захищає від лиха.

   Водохреща – релігійне свято, походить із давніх часів і невід’ємно пов’язане із Різдвом Христовим. Старі люди розповідали, що в день хрещення господнього люди вітали один одного такими словами: «Христос хрестився!». А у відповідь чули: «У річці Іордані!». Умиваючись освяченою водою та окроплюючи нею житло та всю родину, кожний сподівався на нове краще життя, на достаток та радість і спокій у домі.

   Саме 19 січня 2019 року по всій  території Новоайдарського району, а особливо на березі річки Айдар (села Денежникове, Штормове та селище Новоайдар), відбулося святкування Хрещення Господнє.

   Біля річки Айдар зібралися жителі та гості, щоб освятити воду та по традиції здійснити Йорданські купання аби випробувати на собі магічну силу крижаної води. Тут були створені всі умови для безпечного купання. На водоймах чергувати спільні мобільні бригади правоохоронців, співробітників ДСНС та медиків із залученням спеціальної техніки.

   Захід розпочався з Божественної Літургії, під час якої було зазначено, що цього дня, на спомин про хрещення Ісуса Христа у водах Йорданських, у храмах відбуваються святкові богослужіння, а потім хрестом і молитвою освячують найближчі річки, озера та криниці. З цього часу вода в них стає цілющою і цілий рік дарує людям здоров'я й наснагу, захищає від лиха, наповнює життєдайною енергією. Йорданська вода має неабияку силу, і той, хто пірне у крижану купіль, буде весь рік здоровим духовно і тілесно. Всі сміливців отримали благословіння на купання.