Прес-центр13 лютого 2024, 09:02

Як подбати про безпечне користування підлітками інтернетом

Як подбати про безпечне користування підлітками інтернетом

Діти та підлітки в Україні проводять значну частину свого життя онлайн. Втім в інтернеті, як і в реальному житті є багато небезпек, від яких дуже хочеться їх захистити.

Прості поради, які допоможуть зробити перебування підлітків в онлайні безпечнішим, опублікував Дитячий фонд ООН (UNICEF) на своїй сторінці у Facebook.

Спілкуйтеся та довіряйте

Діти та підлітки можуть приховувати те, що вони роблять в інтернеті, оскільки бояться, що батьки заберуть у них гаджет чи заборонять із кимось спілкуватися.

Батькам варто обережно цікавитися, що дитина робить онлайн, та обов’язково ставитися з повагою до її особистого простору.

Підтримуйте, а не засуджуйте

Поговоріть із підлітком. Якщо в інтернеті він не почувається комфортно, запевніть, що до вас можна звернутися, що б не трапилось.

Будь-які зміни у поведінці – це привід поговорити й дати зрозуміти, що ви завжди зробите все, щоб захистити.

Подбайте про захист даних

Коли ви даєте дитині будь-який гаджет, то важливо розібратися, якими застосунками можна користуватися. Навчіть її блокувати, ігнорувати або скаржитися на людей, які можуть наражати на небезпеку.

Навчіть бути відповідальними та чуйними

Поясніть, що інтернет – це такий самий простір, як і реальне життя, де легко зачепити іншу людину своїми словами або ж нашкодити собі, довірившись незнайомцям. Тому важливо бути відповідальними за свої дії, поважати себе й інших.

Встановіть домовленості

Домовтеся з підлітком про те, як часто можна проводити вільний час із гаджетами. Поговоріть із ним про важливість балансу онлайн- та офлайн-життя.

Розкажіть про доброту і чуйність

Якщо якийсь контент дитині не подобається, але він нікому не шкодить, поясніть, що не варто на нього реагувати. Водночас, якщо хтось поширює контент, який може загрожувати іншим, варто повідомити дорослих і поскаржитись на його вміст.

Якщо вам здалося, що дитині щось загрожує в мережі, звертайтеся за безкоштовною консультацією на Національну гарячу лінію для дітей та молоді: 0 800 500 225 або до Кіберполіції за номером: 0 800 505 170.