Прес-центр20 грудня 2018, 16:12

Зимовий етап обласного фестивалю-конкурсу української культури та фольклору «Байбак-фест 2018» в Новоайдарському районі

   Вчора, 19 грудня, в Новоайдарі пройшов зимовий етап обласного фестивалю-конкурсу української культури та фольклору «Байбак-фест 2018», присвячений чарівному і дивному святу Святого Миколая.

   Організаторами заходу виступили: Управління культури, національностей та релігії Луганської обласної державної адміністрації, Луганський обласний центр народної творчості, Новоайдарська районна державна адміністрація та Новоайдарська районна рада.

   Участь у фестивалі взяли більш ніж 300 осіб: це майстри декоративно-прикладного  та образотворчого мистецтва, фольклорні, театральні, музичні, хореографічні колективи, ансамблі народної пісні з Новоайдарського, Кремінського, Сватівського районів, міст Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

   Гості фестивалю мали змогу ознайомитися з витворами декоративно-прикладного мистецтва та пригоститися смаколиками, які були представлені сільськими радами району на центральній площі Новоайдару.

   Конкурсна програма фестивалю проходила в районному Будинку культури. Саме там учасники демонстрували свою вправність у виконанні народних пісень, обрядів тощо.

   Програма конкурсу була дуже насиченою та різноманітною: народні пісні у виконанні колективів та солістів, театральні мініатюри, обрядові дійства, присвячені Різдвяним святам.

   Сюрпризом для гостей фестивалю став виступ народного аматорського чоловічого вокального квартету «Ясени» з смт Корець та народного аматорського вокального ансамблю української пісні «Веселі свашки» з м. Гоща Рівенської області, які на чолі з головою Гощанської райдержадміністрації Юрієм Ковальчуком та заступником голови Корецької райдержадміністрації Олександром Сухим завітали до Новоайдарського району, в рамках проекту культурного обміну «Схід і Захід разом».

   Родзинкою фестивалю став символ – Байбак, який підіймав настрій присутнім, фотографувався з охочими та дарував море позитивних емоцій.

   Всі учасники були нагороджені дипломами - за вагомий внесок у розвиток національної культури, збереження та відродження фольклорно – етнографічної спадщини українського народу та за участь у фестивалі.

   Нашими представниками були зайняті призові місця.

   Дипломами ІІІ ступеню нагороджені: у номінації «Народне декоративно-ужиткове, образотворче мистецтво» Колесніков Євген, селище Новоайдар; у номінації «Народна пісня» жіночий вокальний ансамбль «Мрія» Щастинського міського палацу культури та тріо народного квартету «Горлиця» Бахмутівського сільського будинку культури.

   Диплом ІІ ступеню в номінації «Народний гумор» отримав гурток театральних мініатюр Співаківського сільського будинку культури.

  Дипломами І ступеню нагороджені: у номінації «Народне декоративно-ужиткове, образотворче мистецтво» Антонова Наталія, селище Новоайдар; у номінації «Сучасне українське декоративно – ужиткове образотворче мистецтво» Романенко Олександр, село Гречишкине; у номінації «Народний гумор» Болдінова Тетяна та Чала Тетяна, Айдар-Миколаївський сільський будинок культури; у номінації «Народна пісня» вокальне тріо «Айдарія» Новоайдарського районного Будинку культури; у номінації «Обрядові, родинно-побутові дійства» дитячий колектив «Феєрверк» Новоайдарського районного Будинку культури та тріо народного квартету «Горлиця» Бахмутівського сільського будинку культури.

   Таким чином номінантами на отримання Гран-Прі фестивалю «Байбак – фест – 2018» стали:

  •  у І-му, весняному етапі, який проводився у Старобільському районі, найбільшу кількість балів за обрядові дійства отримав народний фольклорно-етнографічний колектив «Білолучанка», смт. Білолуцьк Новопсковського району;
  • у ІІ-му, літньому етапі, що проходив у Попаснянському районі своїми іграми підкорив глядачів, і журі театральний гурток «Смайл» з міста Лисичанськ;
  • у ІІІ-му, осінньому етапі, що відбувався у Станично-Луганському районі запалив своїми народними танцями хореографічний колектив «Натхнення» з с. Новострільцівка Міловського району;
  • у IV-му зимовому етапі, що відбувався в Новоайдарському районі номінується вокальне тріо «Айдарія» Новоайдарського районного Будинку культури.

   За результами голосування журі, Гран-Прі фестивалю «Байбак – фест 2018», отримало вокальне тріо «Айдарія» Новоайдарського районного Будинку культури.

   Окрім того, сільські ради змагалися за звання найгостинішого куреню. Переможцем було обрано одразу два курені: Колядівської сільської ради та Смолянинівської сільської ради.

   По закінченню фестивалю всіх гостей було запрошено на центральну площу селища, де відбулося запалення святкових вогників на ялинці. 

   Новоайдарська районна державна адміністрація та Новоайдарська районна рада висловлюють щиру вдячність сільським головам за підтримку та надану допомогу у проведенні фестивалю!