Прес-центр13 cічня 2022, 08:01

А свята тривають...

Сьогодні, 13 січня, відзначається Василів вечір, Васильєва коляда, Меланія. Також у ніч з 13 на 14 січня заведено святкувати Старий Новий рік.
Сьогодні за церковним календарем вшановують преподобну Меланію – багату і знатну римлянку, яка жила в V столітті. Саме тому це свято ще називають Днем преподобної Меланії. Ще в ніч з 13 на 14 січня відзначається Новий рік за старим стилем (юліанським календарем), а вечір 13 січня називають Щедрим. Уся родина сідає за обідній стіл та їсть смачну, багату вечерю. Традиційно господарі готують щедру кутю. Ближче до ночі хлопці й дівчата йдуть по хатах родичів, друзів та сусідів щедрувати. Ще щедрівки називали маланками. Вони переодягалися у тварин чи фольклорних персонажів, а особливу увагу приділяли козі. Існувала традиція хлопцям переодягатись в козу та «буцати» господарів хати, до якої вони зайшли на щедрівку.
Однією з найважливіших традицій є посівання хати. Це починають робити з самого ранку 14 січня, до сходу сонця, переважно чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік. Цього дня не можна вимітати зерно, яким засівали будинок, закривати двері й не впускати в будинок щедрувальників та засівальників, інакше закриються двері та для добробуту цієї родини, а також працювати або лаятися.