Прес-центр17 лютого 2022, 12:02

Дії населення у разі раптового артобстрілу

Якщо ви почули свист снаряда (він схожий більше на шерех), а через 2-3 секунди - вибух, відразу падайте на землю. Не панікуйте: вже те, що ви чуєте сам звук польоту, означає, що снаряд пролетів досить далеко від вас, а ті секунди перед вибухом лише підтвердили достатньо безпечну відстань.
Але наступний снаряд полетить ближче до вас, тому швидко і уважно озирніться навколо: де можна надійно сховатися?
Найкращі місця для укриття:
сховища, протирадіаційні укриття, а також найпростіші укриття.. Місцезнаходження протирадіаційних укриттів, найпростіших та швидко-споруджуваних укриттів, позначають за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху до них.
У будь-якій канаві, траншеї або ямі; У широкій трубі водостоку під дорогою (неварто лізти занадто глибоко, максимум на 3-4 м.);Вздовж високого бордюру або фундаменту забору;У дуже глибокому підвалі під капітальними будинками старої забудови (бажано, щоб він мав 2 виходи);У підземному овочесховищі, силосній ями і т.д. В оглядовій ямі відкритого (на повітрі) гаража або СТО;У каналізаційних люках поряд з вашим будинком, це дуже хороше сховище (але чи вистачить у вас сил швидко відкрити важку залізяку? Важливо також, щоб це була саме каналізація або водопостачання - в жодному разі не газова магістраль!) В ямах- "воронках", які залишилися від попередніх обстрілів або авіанальотів.
Отже, загальне правило: ваше укриття повинно бути хоч мінімально поглибленим і, разом з тим, перебувати подалі від споруд, які можуть завалитися зверху при прямому влученні, або можуть спалахнути. Ідеальний захист дає траншея або канава (подібна окопу) глибиною 1-2 метри, на відкритому місці.
Дії населення після закінчення обстрілу (бомбардування)
Залишаючи місце притулку, не розслабляйтеся. Тепер вся ваша увага має бути сконцентрована собі під ноги!Не піднімайте з землі жодних незнайомих вам предметів: авіабомба, ракета або снаряд могли бути касетними! Бойові елементи часто розриваються при падінні, але можуть вибухнути пізніше, в руках - від найменшого руху або дотику.Вся увага - дітям і підліткам: не дайте їм підняти що-небудь з-під ніг!