Прес-центр5 cічня 2022, 09:01

Насильству - НІ!

« 16 днів проти насильства» - Всеукраїнська кампанія, яка щороку стартує 25 листопада, а завершується 10 грудня. Але ми маємо пам’ятати, що боротьба з насильством має тривати постійно.
Наси́льство — застосування силових методів, або психологічного тиску за допомогою погроз, свідомо спрямованих на слабких або тих, хто не може чинити опір. Тобто, будь-яке застосування сили щодо беззахисних.
Дуже страшно, коли людина стикається з насильством у родині. Домашнє насильство – це фізичне, психологічне, сексуальне та економічне приниження, залякування, утиски з метою здійснення постійного контролю однієї людини над іншою.
Домашнє насильство – це не внутрішньо сімейна справа чи особливості родинного спілкування. Це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати!
Як діяти у ситуації домашнього насильства або його загрози?
Зробіть та заховайте у надійному місці запасні ключі від дому, або машини так, щоб у разі небезпеки Ви могли швидко вийти та дістатися до безпечного місця.
У надійному та завжди доступному для Вас місці заховайте певну суму грошей, важливі номери телефонів, паспорт, необхідні папери (документи дітей, свідоцтва, що підтверджують право володіння майном, медичні картки, тощо), а також необхідний одяг та ліки.
Якщо починається сварка, яка може закінчитися фізичним насильством, спробуйте перейти у приміщення, яке можна легко покинути. Намагайтеся триматися ближче до виходу. Уникайте суперечок у кімнатах, де є гострі та ріжучі предмети.
Домовтеся зі своїми сусідами, щоб вони викликали поліцію, якщо почують шум і крики з Вашого дому. Коли приїде поліція, спробуйте максимально заспокоїтися та чітко викласти ситуацію, напишіть заяву.
Заздалегідь домовтеся з друзями або родичами про можливість надання вам тимчасового притулку в разі небезпеки. Важливо, щоб це були ті люди, які зможуть Вас захистити і у яких кривдник одразу не знайде Вас.
Заздалегідь дізнайтеся телефони місцевих служб, які зможуть надати Вам необхідну підтримку (кризовий центр, притулок для жінок, соціальна служба, телефон довіри).
Як поводитися у ситуації домашнього насильства, щоб мінімізувати негативні наслідки:
У жодному разі не з’ясовуйте стосунки з кривдником, який перебуває у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння.
У жодному випадку не відповідайте агресією на агресію.
Не починайте кричати чи плакати. Говоріть із кривдником чітко. Спробуйте заспокоїтися самі та дайте час заспокоїтися кривднику (вийдіть в іншу кімнату, на вулицю).
Лише тоді, коли Ваш партнер заспокоївся та готовий адекватно спілкуватися, обговоріть ситуацію. У розмові використовуйте « Я-висловлювання» (говоріть про свої почуття та відчуття, не звинувачуйте та не докоряйте, пропонуйте вихід із ситуації: «Я почуваюся збентежено, коли ти поводишся таким чином».
Пам’ятайте, що під загрозою знаходиться Ваше здоров’я та життя.
Телефонуйте в поліцію – 102 та на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства – 0800500335 або 386 (з мобільного).
Радимо переглянути відеоролик, який розміщений за посиланням: https://fb.watch/a0lEAnv-If/
Також пропонуємо пройти опитування на тему: ,,Насильство: дізнайся чи є воно у твоєму житті”. Зазначене опитування розміщене за посиланням: https://la-strada.org.ua/online-test#0.