Прес-центр24 липня 2024, 13:07

Памяті жерт трагедії в Оленівці

У ніч з 28 на 29 липня 2022 року російськими  окупаційними військами було здійснено теракт на території колишньої Волноваської виправної колонії №120 поруч смт Оленівка Донецької області, під час якого загинули військовополонені і- захисники «Азовсталі». Втратили життя понад 53 полонених, близько 130 було поранено.

           Українські полонені, які перебували в Оленівці і згодом були звільнені за обміном, розповідають, що росіяни заклали фугаси всередині бараку і поруч з ним, а потім зімітували удар артилерії. Ті військовослужбовці, котрі перебували в основній частині барака, яку зачепило вибуховою хвилею, одрузу ж загинули.     Згодом почалася пожежа, і тіла цих людей вигоріли. В іншій частині будівлі люди отримали тяжкі поранення, але вижили. Адміністрація колонії не квапился надавати допомогу пораненим. Їх почали евакуйовувати лише через шість годин після вибуху.

          Повернути тіла загиблих в Оленівці Україні вдалося тільки в жовтні 2022року.

          Цей військовий злочин, як і незлічена кількість інших, скоєних росією, назавжди залишиться в пам’яті українців! Впевнені, рано чи пізно, кожен причетний до цієї страшної трагедії понесе заслужене покарання.

        

          Переглянути  документальний фільм, що присвячений цій трагедії:«Барак 200. Живі. Фільм-реконструкція»

За посиланням https://youtu.be/DDC6bGfscBU