Прес-центр26 липня 2024, 08:07

Понад 22 тисячі об'єктів приватної власності, що розташовані на ТОТ, намагаються «націоналізувати» росіяни

Лише за І півріччя 2024 року Луганською обласною прокуратурою було відкрито 225 кримінальних проваджень за фактом порушення права власності на тимчасово окупованій території.

Про регулярні порушення прав людини на тимчасово окупованій Луганщині очільник регіону Артем Лисогор повідомив під час зустрічі з представником Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Ноель Калхун.

Зокрема, представники ООН готові долучитися до збору даних про факти порушення права власності луганчан, яке захищене як законами України, так і міжнародними конвенціями.

«Окупанти намагаються будь-яким чином «легалізувати» свою присутність на захоплених територіях: змінюють етнічний склад населення, примусово видають документи рф, конфісковують житло українців, прикриваючи це ухваленням «законів» та «націоналізацією», - пояснив очільник Луганщини.

Зокрема, окупаційна влада у березні ухвалила так званий «закон» «Про особливості виявлення, використання та визнання права муніципальної власності муніципальних утворень на житлові приміщення, що мають ознаки безгосподарської діяльності».

Цей акт використовують як юридичну підставу вилучення житла українців з приватної власності.

При цьому, під ознаки «безгосподарської» нерухомості може підійти будь-яке житло, обране росіянами. Серед критеріїв: невнесення плати за комунальні послуги протягом року (хоча для більшості населення блага цивілізації залишаються недоступними), невикористання житлового приміщення, яке пошкоджене, відсутність відомостей про право власності в реєстрах рф.

«І це, знову ж таки, тиск на населення для отримання російських паспортів. Адже для того, щоб підтвердити право власності на житло необхідно особисто (!) з документом, що посвідчує особу, російського зразка звернутися до відповідних органів. При цьому, нагадую, на ТОТ дуже складно зі зв'язком, а тому провести повноцінну інформаційну кампанію росіяни невзмозі. Також вони не розподілили населені пункти між так званими муніципалітетами, а тому люди просто не розуміють куди їм потрібно їхати», - наголосив Артем Лисогор.

Наразі вже відомо про випадки, коли помешкання наших громадян, що змогли евакуюватися на підконтрольні Уряду України території, були вилучені окупаційною «владою» разом з особистими речами, технікою та меблями. Зокрема, з відповідним зверненням до облдержадміністрації звернулася мешканка Лутугиного, яке окуповане з 2014 року. Ймовірно, туди заселять тих, хто на думку агресора, потребує житла – представників малих народів росії та військових.

Ноель Калхун зазначила про готовність і надалі підтримувати Луганщину на шляху деокупації. Буде проведено збір свідчень про випадки порушення права власності.

Артем Лисогор акцентував, що конституційні права громадян України є недоторканними і мають бути захищені міжнародною спільнотою.

Довідково:

Моніторингова місія ООН – це тимчасово створений підрозділ ООН, який на запрошення Уряду України моніторить та оприлюднює ситуацію з дотримання прав людини та сприяє їх захисту. Особливу увагу представники Місії приділяють регіонам, які мають тимчасово окуповані території.