Прес-центр26 травня 2023, 13:05

Стан в енергосистемі України

НАСЛІДКИ АТАКИ: нічна атака ракетами та дронами не призвела до пошкоджень електростанцій та магістральних мереж. Щиро вдячні ППО за збиті 10 ракет та 23 шахеда!
Залишається складною ситуація на лінії фронту. Через російські обстріли пошкоджені мережі обленерго у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. На Дніпропетровщині до ранку всі споживачі заживлені. Ремонтні бригади обленерго в інших областях відновлюють енергопостачання, як тільки дозволяє безпекова ситуація.
НАСЛІДКИ НЕГОДИ: через штормову погоду зафіксовані відключення споживачів у Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Одеській, Харківській та Херсонській областях. Бригади обленерго продовжують відновлювати електропостачання.
БАЛАНС В ЕНЕРГОСИСТЕМІ: електроенергії, виробленої всіма видами електростанцій, наразі вистачає для забезпечення потреб споживачів. Водопілля поступово знижується, але ресурсу ще вистачає для активної роботи гідроелектростанцій. Сонячна та вітряна погода сприяє роботі відновлюваної енергетики. У ранкові та вечірні години для покриття підвищеного рівня споживання максимально залучаються наявні у системі потужності теплових електростанцій.
РЕМОНТИ: на цьому тижні ремонтні бригади “Укренерго” відновили дві магістральні лінії електропередачі на сході України. Триває літня ремонтна кампанія на атомних і теплових електростанціях та теплоелектроцентралях.
КОМЕРЦІЙНІ ОБМІНИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЄЮ З ЄС: експорт електроенергії тимчасово відсутній. Це ситуативне рішення для забезпечення електроенергією українських споживачів. Імпорт здійснюється зі Словаччини у денні та вечірні години.
ЯК ДОПОМОГТИ ЕНЕРГОСИСТЕМІ ПРАЦЮВАТИ ЗБАЛАНСОВАНО: у вечірні години – особливо з 19:00 до 22:00 – важливо ощадливо споживати електроенергію та перенести використання потужної техніки на день або ніч. Це допоможе диспетчерам «Укренерго» тримати баланс між виробництвом та споживанням електроенергії, який є запорукою стабільної роботи енергосистеми.