Прес-центр17 листопада 2022, 10:11

Види надбавок до пенсій, які передбачені Законами України

 

До пенсії за віком, по інвалідності та за вислугу років, які призначені відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачено такі надбавки:

1. Надбавка на непрацездатних членів сім’ї
Згідно з підпунктом 3 пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», непрацюючим пенсіонерам, які на своєму утриманні мають дітей до 18 років, призначається надбавка на непрацездатних членів сім’ї до пенсії за віком, по інвалідності та за вислугу років у розмірі 150 гривень на одну дитину. Пенсіонери, які на своєму утриманні мають дітей до 18 років та отримують відповідну надбавку до пенсії, в обов’язковому порядку повинні своєчасно повідомляти управління Пенсійного фонду України про факт працевлаштування або здійснення підприємницької діяльності. У разі прийняття на роботу чи реєстрації фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності, виплата пенсіонеру зазначеної надбавки припиняється. На дітей, які отримують пенсію або державну соціальну допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», надбавка до пенсії не нараховується.

2. Надбавка на догляд
Порядок призначення до пенсії надбавки на догляд визначено п. 4 постанови КМУ від 16 липня 2008 року № 654 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян». Надбавка на догляд призначається у розмірі 50 гривень. інвалідам І групи, одиноким інвалідам ІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду чи які досягли пенсійного віку, одиноким інвалідам ІІІ групи, які досягли пенсійного віку, одиноким одержувачам пенсії за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, окрім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд. Надбавка призначається на підставі заяви (крім інвалідів І групи) та довідки МСЕК, висновку лікарсько-консультаційної комісії про потребу в постійному сторонньому догляді. У заяві пенсіонер (крім інвалідів І групи) зазначає, що не має працездатних родичів, які відповідно до законодавства мають його утримувати. При цьому місце проживання цих родичів (разом або окремо) для встановлення надбавки не має значення. Згідно із сімейним кодексом України до уваги не беруться діти, які досягли пенсійного віку або мають групу інвалідності.

3. Надбавка почесним донорам
Надбавка почесним донорам призначалася до 25 січня 2021 року згідно зі ст. 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», а після цієї дати відповідно до Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ від 30 вересня 2020 року за заявою на підставі посвідчення до знаку «Почесний донор України» або «Почесний донор СРСР» у розмірі 10 % від прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір надбавки змінюється у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
Особи, нагороджені знаком «Почесний донор Товариства Червоного Хреста УРСР», права на встановлення надбавки до пенсії відповідно до Закону не мають.