Прес-центр16 вересня 2022, 09:09

Відновлення критичної інфраструктури регіону після визволення обговорили на першому засіданні Обласного координаційного штабу з питань деокупованих територій Луганської області

 

Підготовку Планів заходів щодо відновлення систем життєзабезпечення та нагальні проблеми, які доведеться вирішувати після звільнення Луганщини від російських окупантів, обговорили сьогодні на першому засіданні Обласного координаційного штабу з питань деокупованих територій Луганської області.

«Наразі майже усі населені пункти регіону окуповані, тож відновлювати інфраструктуру буде складніше, ніж, наприклад, у Харківській області. Але ми вже розпочали підготовчу роботу, з урахуванням харківського досвіду, тож – впораємося», - зазначив перший заступник начальника обласної військової адміністрації, перший заступник голови штабу Олексій Смирнов, який провів засідання.

Він оголосив посадовий склад обласного штабу, доручив створити аналогічні штаби на рівні громад області та затвердити їх персональний склад.

Першочергова увага була приділена завданням, які виконуватимуть підрозділи ДСНС та ГУНП щодо розмінування територій та захисту мирних громадян.

Як було повідомлено, гарнізон ГУ ДСНС у Луганській області, що наразі виконує завдання саме на Харківщині, має у своєму розпорядженні 82 одиниці спеціальної техніки, «містечко життєзабезпечення» на 250 осіб та потужну установку очищення води, і готовий приступити до виконання завдань у будь-який час.

Для забезпечення правопорядку на деокупованих територіях залучатимуться підрозділи Національної поліції, за потреби – з інших регіонів країни.

За підсумками засідання членам Штабу надані доручення щодо підготовки сил та засобів проведення робіт з обстеження та розмінування місцевості для забезпечення доступу до об’єктів критичної інфраструктури, швидкого відновлення їх функціонування, а також електропостачання, мобільного зв’язку та інтернету у звільнених містах та селах області.

Також підрозділи ДСНС мають бути готовими до розгортання та функціонування пунктів обігріву, підвозу води.

Керівники ж територій у триденний термін після деокупації будуть зобов’язані підготувати інформацію про потреби, в розрізі кожного населеного пункту області, а також реєстр отримувачів гуманітарної та грошової допомоги.