Прес-центр18 лютого 2022, 15:02

День Героїв Небесної Сотні – 2022

Летить у вись Небесна Сотня,
Летить у пам’ять, у віки.
За них помолимось сьогодні…
Низький уклін вам, Козаки!
20 лютого 2014 року стало найчорнішим днем в історії незалежної Української держави: цього дня у центрі столиці загинули десятки українців, які протестували проти режиму тодішнього президента.
Героями Небесної Сотні стали люди, різні за віком, статтю, освітою, релігійними й навіть політичними переконаннями. Найстаршому — Іванові Наконечному — тоді виповнилося 82 роки, а наймолодшому — Назарові Войтовичу — лише 17.
Замість сотень на Майдан вийшли тисячі, а згодом і десятки, сотні тисяч людей…
Усіх їх об’єднала мрія жити у демократичній європейській країні, бути господарями на Богом даній землі. Першими в один з листопадових вечорів зібралися у центрі Києва студенти. Мета — висловити незгоду з позицією тодішнього президента, який цілеспрямовано здавав Росії національні інтереси України, обравши не європейський шлях розвитку, як обіцяв, а російський. За це їх розігнав «Беркут», жорстоко побивши — у лікарні потрапили десятки людей.
Герої Небесної сотні… Хто вони? Хочете знати відповідь? Зайдіть за посиланням
Восьма річниця сумнозвісних подій. Щороку ми згадуємо тих, хто не задумуючись ризикнув своїм життям задля змін у рідній країні.
У кожній громаді нашої держави у лютому проходять заходи з нагоди вшанування Героїв Небесної Сотні. З метою вшанування пам’яті загиблих під час Революції Гідності, за ініціативою мистецької агенції «Територія А» та її співзасновниці - співачки, заслуженої артистки України та благодійниці Анжеліки Рудницької, щорічно 20 лютого проводиться Всеукраїнська тиха акція «Ангели пам’яті». В минулі роки до Акції долучалося багато інших країн, зокрема Туреччина, Греція, Польща, Франція, Латвія. Під час акції усі бажаючі виготовляють білих паперових янголів та розвішують їх на деревах в пам’ять про розстріляних героїв революції.
Сьогодні до такої події долучилися голова Щастинської районної державної адміністрації Тетяна Новикова та голова Щастинської районної ради Олена Коробка. А разом з ними начальник відділу культури, молоді та спорту Новоайдарської селищної ради Алла Антипова, а також жінки-співробітниці Щастинської РДА та Щастинської районної ради. Гостинно прийняли жіночу делегацію у публічній бібліотеці та у краєзнавчому музеї Новоайдарської селищної громади. Ірина Косова ознайомила із виставкою «Лицарі Небесної Сотні», що складається із книжок новітньої української літератури, журналів та газет про справжніх патріотів української землі. Ганна Божкова ж запросила на майстер- клас з виготовлення символічних ангеликів у трьох різних техніках, що люб’язно провели працівниці музею Наталія Антонова та Алла Сорокіна, а також Віра Руденко, завідувачка Денежниківського СБК. Всі присутні із задоволенням виготовляли обереги із бісеру (найскладніше завдання), тканини (ангелика-мотанку) та паперу (найдавніша техніка). А ось результатом були задоволені геть усі: і майстрині, і учениці.
Але головне пам’ятати, для чого це робилося? «Янголи — істоти, створені Богом раніше творення видимого світу. Слово «янгол» означає посланець, «той, хто приносить вісті». Янголи створені вільними…» - так говориться у літературі. А в житті ми порівнюємо з янголом матусю, що найрідніша і найбільше переймається болем за рідну дитину, що оберігає свою «кровинку» до сивих літ. Янголом ми називаємо своїх донечку або сина…А кожен з Небесної Сотні – це чиясь дитина, що злетіла до неба вільно і легко, лишивши по собі слід на землі. Хай вічно в наших душах та серцях живе пам’ять про загиблих, а ангели, створені жіночими руками, оберігають живих від лиха та війни. А вісті будуть лише добрими.
До вашої уваги – добірка заходів у Києві й інших містах України, присвячених Дню Героїв Небесної Сотні (За матеріалами Національного музею Революції Гідності та партнерів до Дня Героїв Небесної Сотні 2022 року)