Прес-центр15 липня 2024, 01:07

День Української Державності

15 липня – День Української Державності

У 2024 році Україна втретє відзначає День Української Державності, встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року.

День Української Державності нагадує нам про тисячолітню історію державотворення нашої країни.

Тисячолітня історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави. Тут було закладено фундамент державницьких традицій українців, звідси походить наш герб - Тризуб Володимира Великого, грошова одиниця та Київ як політичний і культурний центр України.

Хрещення Князем Київським Володимиром у 988 році Русі стало для нас цивілізаційним вибором; саме у день вшанування пам’яті видатного державотворця Князя Володимира Великого та у День Хрещення Київської Русі - в Україні 15 липня встановлено День Української Державності; цього дня вшановуємо всі етапи нашого державотворення – від Русі до сьогодення, і всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава.

Державність є уособленням шляху нації до власної держави, ядром державності є воля до самовизначення народу, його менталітет і правові традиції, а держава - це спосіб забезпечення і запорука існування та єдності нації. Ознаками успішної державності є,зокрема, ефективний державний апарат, боєздатне військо, система юридичних норм, міжнародне визнання держави та її правова ідентифікація у світі.

Історія українського державотворення нероздільно пов’язана із розвитком українського війська та національними військовими традиціями. Захисники нашої державності є нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПА. Сучасні Збройні Сили України та інші силові структури, стримуючи агресора - російську федерацію, захищають суверенітет, незалежність та державність України та доводять, що українці – народ-родина, народ-військо, армія сміливих і незламних.

Реальність сьогодення та правдива історія спростовують міфи російської пропаганди, що начебто українці та росіяни-єдиний народ, а Україна як держава нібито ідеологічно має щось спільно з московією. Нинішня війна це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за нашу історію, національну незалежність та ідентичність. Правда в усі часи звучить голосніше за будь-яку зброю ,і правда у цій боротьбі за нами. Ментальну і духовну перемогу ми вже здобули, увесь світ це визнає. Перемога задля стійкого справедливого миру може бути лише одна - стовідсоткова безапеляційна перемога гуманізму над тиранією, демократії над тоталітаризмом, сторони, яка захищає свободу і незалежність, над стороною-агресором. Україна обов’язково переможе.