Прес-центр31 травня 2021, 15:05

Детінізація трудових відносин та заробітної плати у сфері сільського господарства

Одним із пріоритетних напрямків роботи державних органів виконавчої влади є питання детінізації заробітної плати та легальна зайнятість населення. «Тіньова» зайнятість послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів.

Фахівцями головного управління Пенсійного фонду України ведеться робота з суб’єктами господарювання Щастинського району, що провадять діяльність у сфері сільського господарства, яких в районі налічується 112 платників.

Аграрна галузь специфічна і суттєво відрізняється від інших галузей виробництва. Особливості праці в сільському господарстві полягають у тому, що така праця носить сезонний характер і є ризики прихованої зайнятості найманих працівників на тимчасових роботах. Під час рейдів в населених пунктах району проводиться інформаційна робота щодо негативних наслідків отримання заробітної плати в «конвертах», а саме відсутність у громадян:

- страхового стажу;

- допомоги по тимчасовій непрацездатності, а жінки ще і допомогу по вагітності та пологах;

- оплачуваної відпустки;

- інших соціальних виплат та, зрештою, майбутньої пенсії.

Одним із найпоширеніших методів мінімізації видатків роботодавців - сільгоспвиробників є оформлення працівників за угодами цивільно-правового характеру. В цьому випадку роботодавці здійснюють нарахування та сплату єдиного соціального внеску на фактично нараховані виплати, які є, як правило, значно нижчими за мінімальну заробітну плату в галузі. Як наслідок, страховий стаж зараховується пропорційно сплаченим внескам, а саме лише частина відпрацьованого місяця.

Тож нагадуємо, своєчасна й повна сплата платежів, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів — це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

 

 

Олена Зосіменко,

начальник відділу забезпечення

наповнення бюджету

Головного управління Пенсійного фонду

України в Луганській області