Прес-центр26 липня 2022, 12:07

До вашої уваги Порадник для засобів масової інформації щодо взаємодії зі Збройними Силами України в період воєнного стану

Збірка практичних рекомендацій для журналістів підготовлена Управлінням зв’язків з громадськістю Збройних Сил України та розміщена на офіційних веб-ресурсах Збройних Сил - https://www.zsu.gov.ua/menu/62de88d54909af00136b04ad

Навіть в умовах правового режиму воєнного стану громадянське суспільство, відповідно до принципів демократичного цивільного контролю, має право на отримання об’єктивної інформації про діяльність Збройних Сил України та інших складових Сил оборони Держави.

Провідна роль у цьому процесі, беззаперечно, належить засобам масової інформації, які мають неухильно дотримуватися правил інформаційної безпеки. Це обумовлено тим, що інформація – це зброя. Адже, у сучасних умовах війни неправильне використання інформації призводить до реальних людських жертв.

Сили оборони України всебічно сприяють журналістам та активним представникам громадянського суспільства у виконанні їхніх професійних та громадянських обов’язків. Задля досягнення цієї мети Збройні Сили та інші військові формування України, спираючись на чинне вітчизняне й міжнародне законодавство, налагодили активну співпрацю з представниками ЗМІ задля забезпечення їхньої конструктивної роботи. Зокрема, в районах виконання бойових завдань.

Узагальнення накопиченого досвіду роботи дає можливість удосконалити взаємодію представників засобів масової інформації та громадянського суспільства з органами військового управління й військових частин (підрозділів) в умовах правового режиму воєнного стану. Саме з цією метою і розроблений Порадник, положення якого містять низку відповідей на найактуальніші питання щодо роботи медіа та взаємодії з громадськістю в районах відповідальності Збройних Сил та інших військових формувань України.

Порадник розроблено з використанням порад офіційних органів державної влади України, а також положень міжнародного законодавства, яке адаптовано до специфіки російсько-української війни.