Прес-центр6 травня 2024, 13:05

Додаткова допомога ВПО від ООН

Додаткова допомога ВПО від ООН

Постанова Кабінету Міністрів України від 02 лютого 2024 р. № 110 "Про реалізацію спільного із Всесвітньою продовольчою програмою Організації Об'єднаних Націй проекту стосовно додаткових заходів із соціальної підтримки осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю".

Мета постанови: запровадити додаткові заходи із соціальної

підтримки осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю із числа ВПО шляхом реалізації проекту ООН.

Грошову допомогу можуть отримати особи котрі проживають на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Сума визначається як різниця між 3 250 гривнями і сумою отриманої соціальної допомоги, але не менше ніж 100 грн.

Державне підприємство “Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України” на підставі відомостей, що містяться в інформаційних базах даних Міністерства соціальної політики, формує та передає Всесвітній продовольчій програмі Організації Об’єднаних Націй список осіб із зазначенням категорії отримувача соціальної допомоги.

Таким чином особі не потрібно особисто подавати запит на отримання допомоги.

Виплата додаткової грошової допомоги проводиться щомісяця, починаючи з лютого, протягом трьох місяців.

Таким чином, держава спільно з ООН надає додаткову підтримку особам з інвалідністю з числа ВПО.

Компенсація за працевлаштування ВПО

Постанова Кабінету Міністрів України від 20 березня 2024 р. № 331 "Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні".

Мета постанови: підтримати осіб з числа ВПО, створивши умови та заохочуючи роботодавців надавати робочі місця ВПО.

Згідно постанови, роботодавцю надається компенсація витрат у розмірі мінімальної заробітної плати встановленої законом, терміном три місяці.

Для роботодавця, що бере на роботу особу з інвалідністю, з числа ВПО, термін компенсації становитиме 6 місяців.

З квітня компенсація збільшилася до 8 000 грн. на місяць.

Компенсація витрат надається роботодавцю за таких умов:

- роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (погодинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • подання в установленому законодавством порядку податкової квартальної звітності або податкової річної звітності за останній звітний період на дату подання заяви на отримання компенсації витрат.

Для оформлення компенсації:

роботодавець не раніше ніж через п’ять календарних днів та не пізніше шести місяців з дня працевлаштування особи подає до міського, районного центру зайнятості або філії регіонального центру зайнятості заяву про компенсацію витрат:

  • в електронній формі - через Єдиний державний портал електронних послуг;
  • в паперовій формі - особисто під час відвідування центру зайнятості або на адресу електронної пошти відповідного центру зайнятості.

Заява подається роботодавцем до центру зайнятості, розташованого за місцезнаходженням роботодавця.

Таким чином, постановою передбачена підтримка ВПО та бізнесу одночасно.

Запобігання виселенню ВПО з тимчасового житла

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 березня 2024 р. № 351 "Про внесення зміни до Порядку формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб".

Основна мета постанови: врегулювати питання з тимчасовим житлом для ВПО.

Раніше, у Законі України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" було зазначено, що ВПО мають право на забезпечення безоплатного тимчасового проживання протягом шести місяців, з можливістю продовження.

Постановою № 351 передбачається, що в період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення, ВПО з числа категорій, що мають першочергове право на забезпечення житлом, мають право на безоплатне тимчасове проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) без обмеження строком.

Таким чином, відповідним категоріям ВПО не потрібно продовжувати договір на проживання в тимчасовому житлі кожні шість місяців.

За діяльністю громадської організації слідкуйте на офіційній сторінці

Дайджест підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю ГО "Зелена альтернатива України" і не обов'язково відображає позицію Європейського