Прес-центр10 листопада 2023, 15:11

«Місцеві проблеми – місцеві рішення 1325»: представниці чотирьох регіонів країни ознайомились із можливостями надання психосоціальної підтримки луганськими медзакладами, що відновили діяльність в Дніпрі

«Попри евакуацію ми зберегли більшість спеціалістів та змогли відновити діяльність медичних закладів, зокрема, у Дніпрі, де зосереджені десятки тисяч наших ВПО. Для них важливим було забезпечити надання своєчасної психосоціальної підтримки для збереження психічного здоров'я, а також впровадити заходи стосовно протидії ґендерно зумовленому насильству», – зазначила уповноважена з питань гендерної політики  у Луганській області, заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Тож, колежанки з Закарпатської, Львівської, Харківської та Хмельницької областей у рамках Коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» змогли побачити рівень допомоги, що надається релокованими медичними закладами.

Там активно впроваджується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «ТИ ЯК?». Фахівці надають пацієнтам поради щодо підвищення власної стресостійкості, технік самодопомоги, подолання стресу.

Пацієнтів консультують фахівці КНП «Луганська обласна клінічна лікарня» та КНП «Центр психічного здоров’я».

На їхній базі організована система надання медичної допомоги людям, що постраждали від сексуального та ґендерно зумовленого насильства, у тому числі через війну. Створені умови безперешкодного доступу осіб з інвалідністю.

Зручний вхід до обласної лікарні забезпечує вільний та комфортний доступ всіх груп населення. Огляд сімейним лікарем організовано на першому поверсі у кабінеті, що  оснащений всім необхідним обладнанням: гінекологічним кріслом з регулюванням висоти, ходунками, опорами-поручнями, апаратом для УЗД, кардіографії та інші. Ці кабінети враховують потреби жінок з інвалідністю незалежно від способу їх пересування.

Важливим етапом надання медичної допомоги є консультування з психосоціальної підтримки.