Прес-центр8 травня 2024, 12:05

Олексій Смирнов провів нараду з питання ведення обліку військовозобов’язаних у органах влади

Перший заступник голови облдержадміністрації повідомив про новели чинного законодавства щодо мобілізації військовозобов’язаних. 

Зокрема, стосовно скасування статусу «обмежено придатний». Змін строку дії постанови ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби: п’ять років з дня закінчення медичного огляду – у мирний час, один рік - під час мобілізації, на особливий період. Зниження граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників з 27 до 25 років, а також запуска електронного реєстру військовозобов’язаних «Оберіг» та електронного кабінету військовозобов’язаних.

А ще – введення базової військової служби замість строкової. Строк її проходження в мирний час становить п’ять місяців, а під час воєнного стану — три місяці. Українці віком до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.

Крім того, запроваджується базова загальновійськова підготовка. 

Із 1 вересня 2025 року вона стане елементом навчання в закладах освіти, проводитиметься у вишах усіх форм власності.

Окремо було акцентовано на відповідальності за порушення правил військового обліку / ухилення від обліку військовозобов’язаними громадянами.
Для громадян наразі передбачена адміністративна відповідальність – штраф у розмірі від 850 до 1700 грн (ч. 2 ст. 210 КУпАП). 

За порушення посадовими особами законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку, ведення військового обліку з порушеннями, передбачена наступна адміністративна відповідальність, штраф у розмірі від 5 100 до 8 500 грн за порушення, скоєне в особливий період (ч. 2 ст. 210-1 КУпАП).

Нагадаємо, що цього року набули чинності чотири закони України, які  внормовують питання ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів: Закон № 3621-IX від 21.03.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист»; Закон України № 3127-IX від 30.05.2023 «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»; Закон України № 3549-IX від 16.01.2024 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» та Закон України № 3633 від 11.04.2024 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку».