Прес-центр1 березня 2021, 09:03

Підсумки роботи комісії щодо чергового лісопатологічного обстеження насаджень ДП "Новоайдарське ЛМГ", які постраждали від масштабної пожежі у 2020р. наступні:

- у насадженнях Охтирського, Капітанівського, Піщаного лісництв виявлено факт заселення соснових насаджень, які постраждали від пожежі у липні минулого року синьою

сосновою златкою, бурим комлевим вусачем та іншими видами вусачів.

- у насадженнях Охтирського, Капітанівського, Словяносербського, Піщаного лісництв виявлено факт ураження деревостанів, постраждалих від пожежі у липні минулого року, деревозабарвлюючими грибами.

Згідно "Санітарних правил в лісах України", затверджених КМУ у жовтні 2016р. серед необхідної документації обов'язкова наявність "Повідомлень про появу ознак погіршення санітарного стану насаджень", які заповнюються на кожний виділ. Це дуже кропітка та відповідальна робота, яку виконують майстри лісу під неухильним наглядом помічників лісничих. Обов'язки при проведенні робот по підготовці насаджень до суцільної санітарної рубки нами розподілені чітко. 26.02.2021 було обстежено Піщане лісництво. Маршрут руху комісії був чітко складений лісничим Євгеном Козинським і майстром лісу Євгеном Дьяковим. Після обстеження помічниця лісничого Валерія Котелевець разом із головною лісничою Ольгою Семенко остаточно корегували документацію, необхідну для підписання "Переліку". Кількість ділянок тільки за поточне обстеження складає приблизно 1000 шт. І це навіть не чверть площі пожежі липня та жовтня 2020р. в одному із постраждалих ДП ЛМГ Луганщини.

На черзі детальне обстеження листяних та соснових насаджень, які постраждали в жовтні 2020р. від пожежі, з метою визначення видового складу стовбурових шкідників. Проведення обстеження планується після відновлення крони листяних насаджень.

Ксилофаги, які встигли влітку та восени минулого року заселити ослаблені дерева, незабаром відновлять свою шкідливу діяльність під корою і після виліту імаго будуть заселяти нові ослаблені дерева. Частину дерев після липневої пожежі 2020р. з ознаками заселення (було виявлено личинки під корою) встигли зрубати до виліту імаго, але це дуже мала частина.

За інформацією Новоайдарського лісомисливського господарства