Прес-центр3 серпня 2022, 18:08

Подолання психотравм, пов’язаних із війною, обговорили на засіданні «круглого столу»

«Вже дев’ятий рік Луганщина потерпає від військових дій. Дослідження і гіркий досвід інших країн, що постраждали від збройних конфліктів, показує: щонайменше кожна п’ята людина матиме негативні наслідки для психічного здоров’я, а кожна десята відчує ці наслідки на рівні середньої тяжкості або важкої хвороби. Навіть тих, хто зміг стійко перенести перші місяці війни, чекає ментальне виснаження, адже звикання до постійного перебування в умовах війни також може мати негативний вплив на психічне здоров’я», - зазначила заступниця голови Луганської облдержадміністрації Катерина Безгинська, відкриваючи засідання «круглого столу»  «Психічне здоров’я населення в умовах війни: проблеми, шляхи вирішення».

Для Луганської області, яка значно постраждала у російсько-українській війні, ця проблема є вкрай актуальною. Адже, крім комбатантів, понад 300 тисяч жителів Луганщини стали вимушеними переселенцями, - сказала вона та додала, що за інформацією Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, надалі психологічної підтримки потребуватимуть близько 15 мільйонів українців, з них трьом-чотирьом потрібно буде призначати медикаментозне лікування.

55 тисяч луганчан знайшли тимчасовий прихисток у Дніпропетровській області. Тож проблему подолання психотравм, пов’язаних із війною, обговорювали разом із дніпропетровськими колегами, які також мають практичні напрацювання у цьому напрямі.

«Особлива категорія – це люди, які отримали поранення та каліцтва, адже вони мають психічні розлади, з якими у мирні часи фахівці не стикались. За даними досліджень, «психологічні наслідки переможців» у Другій Світовій війні були подолані через три покоління… Ця проблема постане і перед нами після Перемоги. Тому вже зараз ми маємо напрацювати механізми ефективного їх подолання», - зазначила генеральний директор КНП «Дніпропетровська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги», професор Світлана Мороз.

Її підтримав генеральний директор Луганського обласного Центру психічного здоров’я Микола Овчаренко: «Сьогодні ми фактично створюємо психіатрію війни, яка, зокрема, працюватиме з відтермінованими психотравмами та їх наслідками».

За словами Миколи Овчаренка, після одного-двох років війни комбатанти мають два-три захворювання, через чотири роки – п’ять-шість захворювань. Зокрема, 100% учасників бойових дій мають проблеми серцево-судинної системи, на другому місті – цукровий діабет, на третьому  - онкологічні хвороби на психосоматичному підґрунті. Тож їх лікування  потребує комплексного підходу.

Як зазначила, Катерина Безгинська, підбиваючи підсумки заходу, перша леді Олена Зеленська ініціювала створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Коли Програма запрацює, будуть розроблені регіональні заходи з її реалізації, аби консолідувати усі наявні ресурси і синхронізувати роботи щодо надання фахової допомоги як військовим, так і цивільним, що постраждали у цьому конфлікті.