Прес-центр26 жовтня 2023, 08:10

Працевлаштування та навчання ВПО, ендопротезування, взаємодія з міжнародними організаціями, – на порядку денному обласного Координаційного центру підтримки цивільного населення

25 жовтня відбулось засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при облдержадміністрації, яке провела керівниця Координаційного центру, заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

«13 жовтня у Києві відбувся Форум регіональних координаційних центрів. Одним з головних на ньому розглядалося питання взаємодії з міжнародними організаціями в частині формування потреб на регіональному рівні. Також наголошувалось на необхідності комунікації між громадами, обласною військовою адміністрацією та міжнародними партнерами», – наголосила вона, відкриваючи захід.

За її словам, у Форумі взяли участь представники Міжнародної організації з міграції, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Управління ООН з координації гуманітарних справ, проєкту USAID/Демократичне врядування у Східній Україні, Товариства Червоного Хреста України, регіональні благодійні та гуманітарні організації.

Одним з головних завдань Форуму були питання налагодження сталої взаємодії з міжнародними партнерами та оцінці потреб на 2024 рік.

Сьогодні у рамках роботи Координаційного центру прозвітовано роботу Сватівської районної військової адміністрації з внутрішньо переміщеними особами.

Про результати доповів очільник РВА Олег Сліпець. За підсумком доповіді доручено за необхідності розширювати перелік послуг, які надаються у гуманітарних хабах, місцях тимчасового проживання ВПО, шелтерах.

Директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Ігор Куденко та очільник Луганського центру зайнятості Сергій Болотський поінформували про працевлаштування та професійне навчання ВПО, ветеранів війни та членів їх сімей з Луганської області.

Так, у 2023 році на державному рівні діє низка програм допомоги з працевлаштуванням та навчанням ВПО, розвитку релокованого бізнесу.

Насамперед, це стосується міні-грантів для відновлення діяльності та посилення стійкості суб'єктів мікропідприємництва, яка реалізується в рамках Програми «EU4Business, програма з надання ваучерів освіти для внутрішньо переміщених осіб та ветеранів війни, яких мешканці з Луганської області отримали вже майже 300.

Крім того, продовжує діяти урядовий проєкт «Армія відновлення», яким передбачено виконання суспільно корисних робіт з відновлення країни на місцях.

Про взаємодію з міжнародними організаціями в частині формування потреб та надання міжнародної технічної допомоги внутрішньо переміщеним особам, ветеранам війни та членам їх сімей з Луганської області розповів заступник начальника управління – начальник відділу залучення міжнародної технічної допомоги управління міжнародної технічної допомоги Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації Євген Целіщєв.

Така робота сприятиме більш ефективній взаємодії в питанні отримання гуманітарної допомоги, а також представленню інтересів України перед міжнародними партнерами та організаціями, що є важливим для своєчасної та ефективної реакції на зростаючі потреби населення та державних установ в умовах бойових дій та постійної загрози з російського боку.

У свою чергу, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв розповів про надання послуг населенню з ендопротезування.

Ця тема обговорювалась на нараді під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

За словами Юрія Стогнієва, кількість осіб, в тому числі наших захисників та захисниць, які потребують ендопротезування, на жаль, постійно зростає, тому ці питання є дуже актуальними на сьогоднішній день.

Він зазначив, що ця послуга є безкоштовною, тому значна кількість наших внутрішньо переміщених осіб, захисників повинна володіти інформацією щодо маршруту пацієнта, який потребує ендопротезування.