Прес-центр24 липня 2023, 16:07

Протидій торгівлі людьми!

30 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Він був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.
Торгівля людьми, зокрема дітьми, є порушенням прав і суперечить міжнародним нормам та Конституції України. Проте це явище було і залишається актуальною проблемою для України. Сучасні форми експлуатації та нові виклики, що їх переживає світ і Україна зокрема, створюють загрозу потрапляння у ситуацію торгівлі людьми практично всіх соціальних груп населення. Низка факторів, а саме: збройний конфлікт на Сході країни, підвищення рівня мобільності населення, поява внутрішньо переміщених осіб та пов’язані з цим трудова міграція населення, економічна нестабільність, зростання рівня безробіття, сприяють, на жаль, поширенню випадків учинення цих злочинів. Україна докладає чимало зусиль у сфері протидії торгівлі людьми. Міністерство освіти і науки України, його структурні підрозділи та заклади освіти відповідно до статті 5 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» у межах своєї компетенції беруть участь у заходах із попередження торгівлі людьми, зокрема дітьми, виявлення постраждалих осіб та перенаправлення їх з метою надання комплексної допомоги.
Наша держава – це країна, з якої, як правило, здійснюється експорт «живого товару» на світові «ринки» – до Туреччини, Італії, Польщі, Іспанії, Німеччини, Угорщини, Чехії, Греції, Російської Федерації, Об’єднаних Арабських Еміратів, Ізраїлю, Сполучених Штатів Америки та інших країн. Торгівля людьми в Україні з’явилася як наслідок зростання безробіття, зниження асигнувань на програми соціального захисту, зубожіння населення. Низький рівень життя штовхає громадян на пошуки роботи за кордоном, навіть без знання місцевого законодавства, мови, кваліфікації, на нелегальних умовах, що водночас зумовлює їх потрапляння до груп ризику. Таким чином, торгівля людьми становить значну суспільну небезпеку. Негативний вплив цього явища спричиняє руйнування суспільної моралі, сприяє деградації та відчуженості особи, втраті родинних зв’язків, небезпечному «звиканню» до негативного явища, появі депресивних синдромів та суїцидальних тенденцій, зростанню агресивності та жорстокості, поширенню захворювань, що передаються статевим шляхом, та СНІДу. Останніми роками спостерігається поширення такого явища, як торгівля дітьми, з метою їх використання для примусової праці, жебракування, сексуальної експлуатації, розповсюдження наркотиків та інших форм злочинної діяльності.
Ефективно протидіяти зазначеному явищу можна лише за умов використання системного підходу, координації діяльності усіх заінтересованих сторін – державних та неурядових організацій, органів соціального захисту, міграційних служб тощо. У всьому світі торгівля людьми вважається одним з найтяжчих злочинів проти особи. 15 листопада 2000 р. Комісія з прав людини ООН визнала торгівлю людьми сучасною формою рабства. Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію 55/25, яка містить Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, та покарання за неї, що доповнює Конвенцію ООН проти транснаціональної організованої злочинності. У цьому документі вперше дається міжнародне визначення поняття «торгівля людьми».
Щастинська РДА-РВА починає неділю присвячену протидії торгівлі людьми, якщо ви стикнулися з проблемою торгівлі людьми можна звернутися за гарячою лінією 066-784-4612