Прес-центр26 cічня 2021, 11:01

Результати діяльності Новоайдарського відділу Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області за 2020 рік

В умовах складних політичних та соціально-економічних процесів, проведення Операції Об’єднаних сил на території Луганської області та карантинних заходів, пов’язаних з епідемією COVID-19,  Новоайдарським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури упродовж 12 місяців 2020 року у межах наданих повноважень вживались організаційні та практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорсько-слідчої діяльності.

          З метою оперативного реагування на стан злочинності та узгодження спільних дій правоохоронних органів району за ініціативою відділу прокуратури у 2020 році проведено 2 координаційні наради та 16 спільних оперативних нарад.

Впродовж 12 місяців 2020 року прокурорами відділу направлено до суду 99 обвинувальних актів, з них 8 обвинувальних акти з угодами між прокурором та підозрюваним про визнання винуватості. Крім того, спрямовано до суду для розгляду по суті 5 клопотань про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Протягом 2020 року щодо підозрюваних внесено 20 клопотань про застосування запобіжного заходу, з них тримання під вартою - 6, домашній арешт – 7, особисте зобов’язання  - 7.

Прокурорами відділу прийнято участь у 160 розглядах  кримінальних проваджень судами першої інстанції, з яких у розгляді судом клопотань про направлення проваджень для закриття – 12, з ухваленням вироку на підставі угоди про визнання винуватості – 8, у судовому розгляді проваджень з ухваленням вироку   - 62,   у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків – 59, із застосуванням примусових заходів виховного характеру - 1.                         

Процесуальними керівниками слідчим СВ Новоайдарського ВП ГУНП в Луганській області внесено 671 письмову вказівку у кримінальних провадженнях, скасовано 37 незаконних постанов слідчих про закриття кримінальних проваджень. Прокурорами відділу виявлено 8 фактів укритого злочину, відомості про які раніше не обліковані органами поліції. За результатами перевірок відповідні відомості внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.  

Новоайдарським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури протягом 2020 року перевірено 154 оперативно-розшукові справи.  Внесено 4  документи прокурора, за результатами розгляду яких 3  співробітника поліції притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Протягом 2020 року скасовано 2 незаконні постанови про заведення оперативно-розшукової справи, надано 116 письмових вказівок.

          Окрім цього, вживались заходи щодо відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями.

          Так, у кримінальних провадженнях, закінчених протягом 2020 року, встановлено збитків на суму 163 тис. грн., з яких відшкодовано під час досудового розслідування - 57 тис. грн., охоплено цивільними позовами потерпілих – 106 тис.  грн.

         Упродовж 12 місяців 2020 року прокуратурою активно вживались заходи представницького характеру, направлені на захист інтересів держави.

          Так, судом відкрито провадження у 8 справах за позовами прокурора на захист інтересів держави на суму 15 млн. 361 тис.  грн. З яких задоволено  6 позовів на майже 5 млн. грн.,  решта перебуває в провадженні суду.  

          При здійсненні нагляду за додержанням прав і свобод дітей першочергова увага приділяється законності та обґрунтованості рішень стосовно неповнолітніх, які потрапили у конфлікт із законом. 

          Упродовж  2020 року до Новоайдарського районного суду Луганської області спрямовано 2 обвинувальні акти щодо 2 неповнолітніх.    

          На захист прав і свобод дітей приймались заходи представницького характеру. За 2020 рік заявлено 4 позови на загальну суму 21 млн. 484 тис. грн. Задоволено 5 позовів, з урахуванням позову, поданого у 2019 році,  на суму 20 млн. 270 тис.грн., попереджено незаконне вибуття 1млн. 299 тис.грн. бюджетних коштів.

          Також, важливим напрямом діяльності органів прокуратури є розгляд звернень громадян та проведення їх особистого прийому. За 12 місяців 2020 року Новоайдарським відділом місцевої прокуратури вирішено 40 звернень, задоволено – 2, направлено до інших відомств для вирішення – 27, прийнято на особистому прийомі громадян – 4. Порушень закону під час вирішення та розгляду звернень не допущено.

 

Заступник керівника

Сєвєродонецької місцевої прокуратури                                    О. Гайдидей