Прес-центр9 вересня 2022, 09:09

Що необхідно зробити для усунення можливих помилок у відомостях реєстру застрахованих осіб та не втратити стаж

Особи, які набувають право на призначення пенсії, не рідко стикаються з тим, що у відомостях, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, за період їх трудової діяльності дані внесено некоректно, що тягне за собою втрату частини страхового стажу.

Виправити допущені помилки можливо лише за результатами проведеної перевірки роботодавця – юридичної особи, але після завершення процедури ліквідації (реорганізації) та внесення запису про державну реєстрації припинення юридичної особи зникає навіть така можливість. В такому випадку коригування відомостей здійснюється лише за рішенням суду, що тягне додаткові витрати громадян.

Задля недопущення втрати страхового стажу, своєчасного усунення можливих помилок у відомостях, які внесені до Реєстру, та після прийняття рішення про ліквідацію юридичної особи доцільно звертатися до органів Пенсійного фонду України з метою проведення перевірки.

Обов’язкові умови проведення такої перевірки – це надання щомісячної звітності до органів Державної податкової служби за останній місяць нарахованої заробітної плати та наявність первинних документів роботодавця, що підтверджують нарахування заробітної плати, прийняття та звільнення найманих працівників тощо.