Прес-центр19 травня 2021, 08:05

Соціальна – профілактична роботи та соціальне інспектування сімей

17 травня 2021 року відділенням з надання соціальних послуг сім’ям, дітям

та молоді «Новоайдарського ЦНСП» спільно з представниками поліцією та мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги УФГЗ проведено відповідну соціально-профілактичну роботу та соціальне інспектування сімей/осіб на територіях сіл Муратове, Новоохтирка та селища Новоайдар.

В Муратівському старостаті здійснено соціальне інспектування в 4 сім’ях, з них:

3 багатодітні родини, в яких виховується 11 дітей;

1 сім’я, в якій виховується 2 дитини.

Сім’ї знаходяться на обліку відділення, де їм надаються необхідні соціальні послуги.

Здійснено перевірку умов проживання двох сімей, в яких влаштовані під опіку/піклування діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

На проханням директора Муратівської школи Гречишкіної О.П. проведено бесіду з дітьми щодо належного навчання, можливих наслідків при спілкуванні з незнайомцями, дотримання умов карантину, прогулянок у вечірній час без супроводу дорослих. Роз’яснено про наслідки катання на транспорті без документів, відповідної екіпіровки для їзди.

В Новоохтирському старостаті здійснено соціальне інспектування однієї родини, в якій виховується 1 дитина. Сім’я знаходиться на обліку відділення та отримує необхідні соціальні послуги.

Здійснено перевірку умов проживання в одній родині, в якій влаштовано під опіку дитину, позбавлену батьківського піклування.

Цільове використання державної допомоги при народженні дитини перевірено в 1 сім’ї та встановлено, що допомога використовується за призначенням.

Батькам роз’яснено щодо оформлення документів для призначення соціальних виплат та інших соціальних питань.

В смт Новоайдар соціально проінспектовано 2 сім’ї, в яких виховується 11 дітей.

Одна сім’я знаходиться на обліку відділення, а друга під соціальним супроводом відділення. Цільове використання державної допомоги при народженні дитини перевірено в 1 сім’ї та встановлено, що допомога використовується за призначенням.

Батькам надані відповіді соціальні послуги.

Інспектором поліції винесено усне попередження про відповідальність за неналежне виховання та зловживання алкогольними напоями батьків в присутності дітей, а також нагадано про наслідки цих вчинків в 4 сім’ях.

Метою соціальної підтримки сімей є здійснення захисту прав та законних інтересів дітей, профілактики дитячої бездоглядності, безпритульності та щодо правопорушень дітей, які проживають в населених пунктах громади.

Пріоритетом сімейних відносин є цілісність та функціональна спроможність сім’ї, а саме:

задоволення базових потреб дітей,

належний догляд, виховання та розвиток.

Сім’я є першоосновою духовного, економічного та соціального розвитку суспільства.

Це запорука здорового суспільства, це майбутнє ваших дітей, надійність вашої старості.

В Законі України «Про охорону дитинства», статті 12 про права, обов’язки та відповідальність батьків за виховання та розвиток дитини визначено, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за порушення прав і обмеження законних інтересів дитини на охорону здоров’я, фізичний і духовний розвиток, навчання, невиконання та ухилення від виконання батьківських обов’язків відповідно до закону.

Хочеться зазначити на тому, що малозабезпеченість сім’ї, безробіття, не є основою того, що вдома неможливо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм, здорового способу життя, відноситься безвідповідально до своїх батьківських обов’язків та нагадати батькам про те, що в їхніх руках життя, здоров’я та майбутнє дітей, за яких вони несуть відповідальність!

Тільки спільними зусиллями, разом ми зможемо допомогти нашим дітям вирости здоровими, спроможними та щасливими!

Старости Муратівського та Новоохтирського старостатів відповідально відносяться до покладених на них обов’язків. Зі старостами обговорені нагальні питання, визначені шляхи спільної роботи, підтримки та розвитку соціальної активності сімей, дітей та молоді, а також питання щодо сімейних форм влаштування дітей, у тому числі патронату над дитиною.

Якщо Ви опинились в складних життєвих обставинах, не залишайтесь наодинці зі своєю проблемою, звертайтесь по допомогу до відділення з надання соціальних послуг сім’ям, дітям та молоді «Новоайдарського ЦНСП»:

смт. Новоайдар, вул. Банківська, буд. 31, II поверх.

тел. (06445)9-23-77

За інформацією Новоайдарського ЦНСП