Прес-центр21 липня 2023, 14:07

Стан енергосистеми України

- 20 липня споживання ввечері зменшилось на 7%. Причина - зниження температури
- “Укренерго” відновило обладнання та підвищило надійність живлення одного з обласних центрів та частини області
- через негоду та бойові дії знеструмлені 459 населених пунктів

ДОКЛАДНІШЕ:
Вчора ввечері спека тимчасово відступила, що одразу вплинуло на зменшення використання кондиціонерів. Максимальна позначка споживання електрики у вечірні години на 7% знизилася по відношенню до аналогічного показника попереднього дня.

Однак, максимум споживання все ще припадає на вечірні години, коли сонячні електростанції вже не працюють, і енергосистемі необхідно залучати теплові та гідроелектростанції, кількість яких обмежена.

Адже після масованих ракетних та дронових ударів росіян всі теплові та частина гідроелектростанцій зазнали значних пошкоджень і наразі активно проводять ремонти, де це можливо, щоб відновитися до зими. Крім того, у плановому ремонті знаходяться кілька атомних енергоблоків.

Тому, зважаючи на обмежені можливості енергосистеми покривати значне споживання у вечірні години, необхідно економно користуватися електроенергією.

ЯК ДОПОМОГТИ ЕНЕРГОСИСТЕМІ
Слід дотримуватись ощадливого споживання електроенергії, особливо ввечері з 16:00 до 23:00:
- охолоджуйте приміщення не нижче 23˚С;
- вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
- переносьте користування електроприладами на ранкові, денні або нічні години доби;
- вимикайте світло, коли виходите з приміщення.

ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
У четвер вийшов у ремонт енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зменшило доступні потужності в енергосистемі для покриття споживання упродовж доби. Натомість збільшене виробництво електроенергії на теплових електростанціях, кількість яких суттєво обмежена. Адже наразі триває значна ремонтна кампанія для того, щоб максимально можливо відновитися до нового опалювального сезону, коли потреба в електроенергії буде значно вищою.

ЕКСПОРТ/ІМПОРТ
Сьогодні здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини у вечірні дефіцитні години з 17:00 до 23:00 потужністю до 340 МВт.
Експорт відсутній.

РЕМОНТИ
“Укренерго” відновило частину основного обладнання на одній з підстанцій, що 4 рази зазнавала ударів ракетами та дронами.

Це підвищило надійність живлення для сотень тисяч споживачів одного з обласних центрів та частини області.

МЕРЕЖІ ОБЛЕНЕРГО
Через бойові дії та з технічних причин залишаються знеструмленими 384 населених пунктів у прифронтових та прикордонних областях. Відновлення відбувається з дозволу військових. Через обстріли є пошкодження мереж на Донеччині та Одещині.

Також через негоду були відключення у 75 населених пунктах у 5 областях України – Закарпатській, Житомирській, Київській, Черкаській та Сумській областях. В окремих районах відновлення живлення ще триває.