Прес-центр28 липня 2023, 12:07

Стан енергосистеми України

- вчора, 27 липня, «Укренерго» брало аварійну допомогу від енергосистеми Румунії в обсязі 1200 МВт·год
- «Укренерго» повернуло у роботу дві магістральні лінії на сході країни
- через негоду є відключення споживачів 420 населених пунктів у 10 областях України
Вчора, 27 липня, пік споживання був таким же, як у середу, 26 липня, і припадав також на 15:00.
Але через хмарну погоду сонячні електростанції виробляли менше електроенергії у денні години, коли споживання було найвищим. Також у ці години був відсутній імпорт електроенергії. Для компенсації зниження виробництва сонячними електростанціями були задіяні всі доступні потужності. Тому «Укренерго» брало аварійну допомогу у Румунії з 13:00 до 16:00 потужністю 400 МВт щогодини для забезпечення споживання.
Але аварійна допомога – це останній інструмент подолання дефіциту потужності в енергосистемі, і вартість такої електроенергії висока.
ЯК ДОПОМОГТИ ЕНЕРГОСИСТЕМІ
Ощадливо споживайте електроенергію:
- охолоджуйте приміщення не нижче 23˚С;
- вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
- переносьте користування електроприладами на ранкові або нічні години доби;
- вимикайте світло, коли виходите з приміщення.
ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
Продовжуються ремонти на багатьох теплових та гідроелектростанціях, а також на деяких атомних енергоблоках. Вони мають максимально відновитися до нового опалювального сезону, коли потреба в електроенергії буде значно вищою. Тому в енергосистемі дуже обмежені можливості для покриття високого споживання.
ЕКСПОРТ/ІМПОРТ
Сьогодні здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини з 8:00 до 11:00 до 149 МВт та у вечірні години максимального споживання 17:00 до 23:00 потужністю до 349 МВт, а також з Молдови з 9:00 до 11:00 до 15 МВт та з 18:00 до 20:00 до 6 МВт.
Експорт відсутній.
РЕМОНТИ
«Укренерго» провело ремонт та повернуло у роботу дві магістральні лінії на сході країни, які кілька днів назад пошкодили російські обстріли. Це підвищило надійність видачі потужності електростанцій регіону та живлення споживачів.
МЕРЕЖІ ОБЛЕНЕРГО
Через негоду відключались споживачі у 420 населених пунктах у Вінницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій, Київській, Одеській, Сумській, Полтавській, Чернігівській та Харківській областях. В окремих районах ще триває відновлення.
Через бойові дії та з інших причин загалом знеструмленими залишаються 399 населених пунктів. Відновлення живлення відбувається з дозволу військових та за безпекової ситуації.