Прес-центр24 липня 2023, 13:07

Стан енергосистеми в Україні

Стан енергосистеми України:
- зранку в Одесі застосовуються тимчасові аварійні відключення
- на вихідних споживання було значно нижчим, ніж у робочі дні
- через бойові дії та з інших причин знеструмленими загалом залишаються 397 населених пунктів
ДОКЛАДНІШЕ
Сьогодні зранку у деяких районах Одеси диспетчерський центр «Укренерго» спільно з обленерго вимушено застосував тимчасові аварійні відключення внаслідок технічного збою у магістральних мережах регіону. Обмеження споживання ще триває. Причини збою встановлюються. Нагадаємо, що внаслідок значної кількості атак на енергетичну інфраструктуру, надійність мереж знижена, що впливає на надійність живлення споживачів.
СПОЖИВАННЯ
Споживання у суботу та неділю було нижчим, ніж у робочі дні, що характерно для вихідних днів. Зниженню споживання також сприяло зменшення температури повітря.
Однак, максимум споживання все ще припадає на вечірні години, коли сонячні електростанції вже не працюють, і енергосистемі необхідно залучати теплові та гідроелектростанції, кількість яких обмежена. Адже після масованих ракетних та дронових ударів росіян всі теплові та частина гідроелектростанцій зазнали значних пошкоджень і наразі активно проводять ремонти, де це можливо, щоб відновитися до зими.
Сьогодні у робочий день прогнозується збільшення споживання порівняно з вихідними. Тому, зважаючи на обмежені можливості енергосистеми покривати значне споживання, необхідно економно користуватися електроенергією, особливо у вечірні години.
ЯК ДОПОМОГТИ ЕНЕРГОСИСТЕМІ
Слід дотримуватись ощадливого споживання електроенергії, особливо ввечері з 16:00 до 23:00:
- охолоджуйте приміщення не нижче 23˚С;
- вимкніть потужні електроприлади або користуйтеся ними по черзі;
- переносьте користування електроприладами на ранкові, денні або нічні години доби;
- вимикайте світло, коли виходите з приміщення.
ВИРОБНИЦТВО ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
Тривають активні ремонти на багатьох теплових та гідроелектростанціях, а також на деяких атомних енергоблоках, що впливає на зменшення доступних потужностей в енергосистемі для покриття споживання упродовж доби. Ремонтна кампанія цього літа значно масштабніша через те, що електростанції зазнали безпрецедентних пошкоджень внаслідок масованих ракетних та дронових ударів росіян упродовж 6 місяців осені-зими.
ЕКСПОРТ/ІМПОРТ
Сьогодні здійснюється імпорт електроенергії зі Словаччини у вечірні дефіцитні години з 17:00 до 23:00 потужністю до 350 МВт, а також вночі з 23 до 24:00 з Молдови до 6 МВт.
Експорт відсутній.
МЕРЕЖІ ОБЛЕНЕРГО
Через бойові дії та з технічних причин залишаються знеструмленими 397 населених пунктів у прифронтових та прикордонних областях. Відновлення відбувається з дозволу військових. Через обстріли є пошкодження мереж на Донеччині, Сумщині, Запоріжжі, Харківщині.