Прес-центр28 липня 2023, 11:07

Тисячолітній спадок Української державності

Тисячолітня історія українського державотворення сягає своїми витоками Руської середньовічної держави, тут було закладено фундамент державницьких традицій українців, звідси походить наш герб — Тризуб Володимира Великого, грошова одиниця та Київ як політичний i культурний центр України.
Прийняття князем Київським Володимиром у 988 році християнства стало для України цивілізаційним вибором; саме в день вшанування пам’яті видатного державотворця Київського князя Володимира Великого та у День Хрещення Київської Руси-України 28 липня (з наступного року — 15 липня) встановлено День Української Державності; цього дня вшановуємо всі етапи нашого державотворення — від Pyci до сьогодення, i всіх, хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна, демократична держава;
Державність є уособленням шляху нації до власної держави, ядром державності є воля до самовизначення, історичний досвід народу, його менталітет i правові традиції, а держава — це спосіб забезпечення i запорука існування та єдності нації. Ознаками успішної державності е втілене право нації на незалежність, ефективний державний апарат i дієздатне Військо, система юридичних норм, міжнародне визнання держави та ii правова ідентифікація у світі.
Україна нині як ніколи потребує сильної та ефективної держави, безперебійної роботи iï інститутів. При цьому ми не маємо права та ніколи не відступимо від принципів демократичної i правової держави;
Історія українського державотворення нероздільно пов'язана із розвитком українського війська та національними військовими традиціями. Захисники нашої державності з нащадками воїнів-русичів, козаків, січових стрільців, вояків УПA, сучасні Збройні Сили України та інші силові структури, стримуючи агресора — російську федерацію, захищають суверенітет, незалежність та державність України та доводять, що українці — народ-родина, народ-військо, армія сміливих i незламних.
Реальність сьогодення та правдива історія спростовують міфи російської пропаганди, що начебто українці та росіяни єдиний народ, а Україна як держава нібито має щось ідеологічно спільне з московією; тому нинішня війна — це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за ïi минуле, національну незалежність та ідентичність. Правда в yci часи звучить голосніше за будь-яку зброю, i правда у цій боротьбі за нами, тому Україна обов'язково переможе.