Прес-центр25 травня 2021, 10:05

Участь працівників Фонду соціального страхування України у засіданнях комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємств

Станично-Луганське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі - Станично-Луганське відділення) повідомляє.

Згідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р. №1105-XIV із змінами та доповненнями на підприємстві, в установі, організації, що використовує найману працю, незалежно від форм власності і господарювання створюється (обирається) комісія (уповноважений) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (далі - комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства), яка діє відповідно постанови правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» (далі - Постанова від 19.07.2018 № 13).

З 2021 року, відповідно до пункту 1.6 Постанови від 19.07.2018 № 13, Станично-Луганським відділенням впроваджено перевірки роботи комісій (уповноваженого) із соціального страхування підприємств де спостерігається систематичне зростання кількості листків непрацездатності, кількості днів непрацездатності, які підлягають оплаті, та сум витрат за рахунок коштів Фонду у формі участі представника Станично-Луганського відділення у засіданнях комісій (уповноваженого) із соціального страхування.   Мета  цього заходу - здійснення контролю за роботою комісій (уповноваженого) із соціального страхування та проведення роз’яснювальної роботи за темою: «Робота комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Порядок оформлення, призначення, нарахування та виплати допомоги за листками непрацездатності, обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності. Порядок використання страхувальниками страхових коштів Фонду. Відповідальність страхувальників за порушення використання страхових коштів, несвоєчасне повернення страхових коштів або повернення не в повному обсязі. Розмір штрафів та пені.».

З початку року працівниками Станично-Луганського відділення взято участь у засіданнях комісій із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності 5 підприємств.

Тісна співпраця комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств, установ, організацій з працівниками Фонду забезпечує недопущення неправомірних витрат коштів страхувальника та Фонду