Прес-центр30 листопада 2023, 15:11

Урядом внесено зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також до Порядку оформлення та видачі довідок про взяття на облік ВПО

Урядом внесено зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), а також до Порядку оформлення та видачі довідок про взяття на облік ВПО.

Виплати тим, хто повернувся з-за кордону

Люди, які повернулися з-за кордону, можуть звернутися за виплатами допомоги на проживання. До цих змін вони не мали права на поновлення чи призначення виплат. 

Внутрішньо переміщені особи, які повернулись з-за кордону після 1 серпня 2023 року, і яким було припинено виплати, можуть тепер звернутися до органу соцзахисту чи ЦНАПу та поновити виплати допомоги на проживання. Є важлива умова – перебувати в Україні більше 15 робочих днів. Допомога буде призначена з місяця звернення на 6 місяців. 

Люди, які перебували за кордоном понад 30 днів та раніше не отримували допомогу на проживання, можуть також подати заяву на призначення допомоги. Також є умова – перебувати в Україні більше 15 робочих днів.

Виплати “ВПО першої хвилі”

Допомогу будуть призначати тільки тим ВПО, які перемістилися (повторно перемістилися) після 1 січня 2022 року з територій, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованих територій. Також право на допомогу мають особи, у яких житло знищене або пошкоджене до ступеня непридатного до проживання. 

Збільшено термін виплати допомоги після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації 

У разі зазначення дати завершення бойових дій або тимчасової окупації для території, звідки особа перемістилась, допомога буде надаватися ще 3 місяці. До цих змін допомога в аналогічній ситуації припинялась вже з наступного місяця.

Повторне призначення допомоги тим, хто евакуюється

Якщо ВПО повернулась на своє покинуте місце проживання, але знову змушена після 1 серпня 2023 року переїхати з території, на якій введено обов'язкову евакуацію, вона матиме право на отримання допомоги. Проте потрібно, щоб така особа входила до списку осіб, які евакуюються (такий список затверджується обласною державною (військовою) адміністрацією). 

Зміни в працевлаштуванні 

Також відбулися важливі зміни в частині працевлаштування. Юристка зазначила, що раніше таких норм не було. 

З 1 грудня 2023 року непрацююча працездатна особа протягом 3-х місяців з дня призначення допомоги зобов’язана сприяти своїй зайнятості (стати на облік в центр зайнятості/ працевлаштуватися/ отримати грант на створення власного бізнесу/ ваучер на навчання або зареєструвати ФОП). Якщо цього не буде зроблено – допомога припиняється. 

Але є винятки. Вимога не застосовується до: 

- осіб, які доглядають за дитиною до досягнення нею 6-річного віку (включно);

- однієї особи із складу сім’ї, яка має трьох і більше дітей віком до 18 років і доглядає за ними;

- однієї особи із складу сім’ї, яка виховує малолітню дитину (до 14 років), що навчається онлайн (повністю або частково). Цей виняток застосовується до осіб, фактичне місце проживання/перебування яких – території ведення бойових дій. При цьому дистанційне навчання має бути підтверджено документально навчальним закладом. 

- особи, яка доглядає за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи та інші тяжкі захворювання;

- особи з інвалідністю I чи II групи;

- особи, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку;

- фізичної особи, яка надає соціальні послуги з догляду;

- студента, який навчається за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти.

Зміни в порядку оформлення довідок ВПО

У разі відсутності у паспорті громадянина України відмітки про реєстрацію/декларацію місця проживання на території, з якої здійснюється переміщення, особа може надати докази, які підтверджують факт проживання на цій території. При цьому перелік доказів, які можуть надаватися, не є вичерпним. 

Змінами передбачено, що може надаватися один такий доказ, якщо його буде достатньо, щоб встановити факт проживання особи на території, з якої здійснюється переміщення. Наприклад, це може бути медична довідка, документ про завершення навчання та інше.

Особи, які переміщуються в межах тимчасово окупованих територій, не мають права на отримання довідок.