Прес-центр16 березня 2021, 13:03

Внески сплачені – стаж зараховано

При зверненні громадян до Пенсійного фонду України часто виникають питання щодо обчислення страхового стажу.

На сьогодні чинним є лише визначення – страховий стаж. Законом України від 09.07.2003 №1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж - це період, протягом якого фізична особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, за який щомісяця сплачувалися до Пенсійного фонду страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску. Тобто, якщо працівнику нарахована заробітна плата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня, з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України, то такий місяць повністю зараховується до страхового стажу та заробітна плата за цей місяць враховується для розрахунку пенсії. У разі нарахування заробітної плати менше мінімального рівня, страховий стаж становить неповний місяць (розраховується пропорційно).

Якщо ж сума нарахованих страхових внесків (частина розподіленого єдиного соціального внеску) до Пенсійного фонду підприємством, установою чи фізичною особою – підприємцем не сплачується, то найманим працівникам такі періоди несплати до страхового стажу не зараховуються. Працівникам таких підприємств слід мати на увазі цю інформацію і враховувати дані обставини на майбутнє.

Тож, шановні працівники, пропонуємо користуватись послугами вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду, де лише зареєструвавшись в особистому кабінеті користувача – можливо у будь-який час подивитись свій страховий стаж, офіційну заробітну плату, проконтролювати свого роботодавця щодо сплати ним страхових внесків, замовити та отримати довідки форми «ОК-5», «ОК-7», верифікувати документи.

Консультації можливо отримати за телефоном 066 160 54 01, чи на особистому  прийомі в територіальному управлінні за адресою: смт. Новоайдар, вул. Незалежності, буд. 20К, каб. № 8.

 

Олена Зосіменко,

начальник відділу забезпечення

наповнення бюджету №4

Головного управління Пенсійного фонду України в Луганській області