Прес-центр14 вересня 2023, 12:09

Які пільги передбачені багатодітним родинам

Законом України «Про охорону дитинства» передбачено низку пільг для багатодітних сімей, а також для дітей з багатодітних сімей.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 № 117 «Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги», до цього реєстру вноситься інформація про осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою, зокрема згідно із Законом.

Згідно зі статтею 13 Закону, батькам і дітям з багатодітних сімей видаються відповідні посвідчення. Зразок посвідчення, порядок виготовлення і видачі посвідчень встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209, посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї видаються одному з батьків на підставі поданої ним заяви.

Дітям з багатодітної сім’ї посвідчення видаються з шести років.

Інформація про дітей з багатодітних сімей, яким виповнилося шість років і яким видано посвідчення, вноситься до Реєстру на підставі відповідної заяви, поданої одним із батьків багатодітної сім’ї. така заява подається батьками від імені кожної дитини.

Для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу багатодітним сім’ям, відомості про яких внесені до Реєстру, подання посвідчень не передбачено. Такі сім’ї подають відповідну заяву за встановленою формою.