Прес-центр2 липня 2023, 20:07

Зміни щодо пенсій за особливі заслуги перед Україною: хто і в якому розмірі отримуватиме

 

Верховною Радою України 29 травня 2023 року прийнято Закон № 3113-IX «Про внесення змін до законів України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» стосовно борців за незалежність України у XX столітті та деяких інших осіб». Чинності Закон « 3113 набуде з 1 липня 2023 року.

Цим законом встановлено розміри пенсії за особливі заслуги перед Україною, як надбавки до розміру пенсії, на яку має право особа.

Так, особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті та реабілітовано, із числа тих, яких за політичними a6o релігійними мотивами було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового a6o іншого репресивного органу, пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється у розмірі 4200 гривень.

Не встановлюватимуть її народним депутатам України, депутатам чотирьох і більше скликань ВР АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення.

Героям України, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні, чотирма i більше орденами України після проголошення незалежності України, особам, відзначеним почесним званням України «народний» після проголошення незалежності України, та матерям, які народили п’ять i більше дітей та виховали ïx до шестирічного віку, пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як 35–40% розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

Якщо у разі смерті матері aбo позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

Таким категоріям, як:

• ветеранам війни, які після проголошення незалежності України нагороджені орденом за особисту мужність (особистий внесок), виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України;

• видатним спортсменам – переможцям Олімпійських та Параолімпійських iгop,

Всесвітніх iгop глухих, чемпіонам i рекордсменам світу та Європи;

• космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;

• особам, відзначеним почесним званням України «заслужений», державною премією України, нагородженим одним із орденів України – пенсія за особливі заслуги перед Україною встановлюється як 23-35% розміру прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

У разі якщо особа одночасно має право на надбавки з кількох підстав, встановлюється надбавка, що є більшою, в максимальному розмірі.

У разі збільшення прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність, територіальний орган здійснює перерахунок розміру пенсії за особливі заслуги з дати, з якої встановлено новий розмір прожиткового мінімуму. Розмір пенсії за особливі заслуги, починаючи з 2024 року, щороку з 1 березня підвищуватиметься на коефіцієнт збільшення, визначений для індексації пенсій (абзаци 2 і 3 частини 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), за рішенням Кабінету Міністрів України.